ツ Teman Tapi Mesra

TIPS FOR MUET SPEAKING TEST

MUET SPEAKING PRACTICE
Technique 1
  1. Good morning to the examiners and all my friends.
  2. Firstly, I would like to suggest …………….
  3. My main point is ……………….. (explain/give example)
  4. My next point is ……………….. (explain/give example)
  5. The next point I would like to make is ……………( “ )
  6. However / But / Nevertheless …………………. Etc
  7. I have mentioned earlier that ………………….
  8. Therefore / Thus / Hence …………………….. etc
  9. In short …………………………
  10. Thank you.

Technique 2
  1. Good morning …………………
  2. First of all, I propose ………………….
  3. The most important factor is ………………… (explain/give example)
  4. Next, let’s look at ……………………………. ( “ )
  5. Another suggestion is………………………( “ )
  6. However / But / Nevertheless …………………..etc
  7. Therefore / Thus / Hence / As a result …………………….etc
  8. Those are the suggestions …………..
  9. Thank you.

Technique 3
  1. Good morning…………..
  2. As a start, I would like to suggest …………………..
  3. It is important to …………………………(explain/give example)
  4. The next issue is ……………………….( “ )
  5. Another point I would like to emphasize is ……………( “ )
  6. However / But / Nevertheless …………..
  7. Therefore / Thus / Hence / As a result ……………….
  8. In summary, I would suggest ………….
  9. Thank you.

Technique 4
  1. Good morning ……….
  2. I would like to begin by suggesting ………………
  3. One important reason is ……………….(explain/give example)
  4. Next, I would like to highlight …………( “ )
  5. Moving on to my next point, which is ……….. ( “ )
  6. However / But / Nevertheless …………..
  7. Therefore / Thus / Hence / As a result ……………….
  8. As a conclusion, I would say…………..
  9. Thank you.

Tips / Persediaan Presentation bersama Pegawai Penilai Luaran (PPL) CIAST

Assalamualaikum w.b.t & Salam 1 Malaysia
kepada semua bakal Tenaga Pengajar :)

Syukur, Alhamdulillah.... setelah berhempas pulas dan memulas, melebamkan mata, tak cukup tidur dsb. [FINALLY] berbaloi hari ini.... Sebab, ena dah PRESENT di hadapan Pegawai Penilai Luar dengan JAYAAAAANYA..... YEEEAAHHH!!!! Kami adalah group yang pertama untuk hari ini 22/10/2013 (JPK SELATAN - Bangunan KWSP, Johor Darul Takzim) 

Untuk pelajar CIAST in da house!!! ena ada beberapa TIPS yang ena nak Sharing pada semua bakal guru besar, guru kecil, guru sederhana, guruku mahupun maruku.... hehehe, Ini berdasarkan pengalaman ena baru je selesai PEMBENTANGAN tadi ~ dan PPL ada pesan kat ena suruh bagitahu kawan2 yg bakal buat PEMBENTANGAN.... nk tau apa PESANAN PPL........?

Pemakaian adalah kemas dan sopan.... 
Better pakai Kad Matrix
JPK SELATAN : Bagunan KWSP, Tingkat 18... 
Hadapan Persada Johor.
Dari pagi sampaaaaaaaai ke petang En.Tunang mentelaah..... hehehe ~ 
TQSM teman saya ABANGKU :) (bunga2 hatiku)

::::::::: TIPS TO LECTURER TO BE CIAST PRESENTATION :::::::::
1) Pastikan Portfolio lengkap merangkumi:
  • Kalau WIM anda banyak, pastikan portfolio mencukupi untuk isi WIM tersebut.... boleh guna 2-3 portfolio ~ PLEASE letak cover depan ya... PASTIKAN letak sekali cover untuk side portfolio besertakan GAMBAR ukuran pasport... Ini salah satu pemarkahan yang di ambil kira.... 
  • Pastikan Borang 3B/3C/3D-1 kali kedua di isi oleh penyelia Pusat Bertauliah.... pastikan siap semuanya ~ jika tidak, PPL confirm bising kalau anda menyusahkan dia sebab nak hold markah korang.... PPL ada 3hari je.... 22 - 24/10/13.

2) Pastikan poster 5 set anda di bawa untuk PPL cop/tandatangan (WAJIB)
3) Present tidak boleh kurang dari 25MINIT!!!
4) Print salinan BORANG PENILAIAN 2 SET tau! sebab ada dua PPL yang akan menilai pencapaian PEMBENTANGAN/Portfolio anda... Lagi seorang pegawai hanya cek portfolio... 
5) MO (Modul Objective) jangan terlalu panjang.... PPL nak yang paling ringkas & padat... Dia akan tanya mana awak dapat LE? 


:::::::::::::::::::::: TIPS PRESENTATION ::::::::::::::::::::::

1) UNTUK PILIHAN TEORI
  • Pastikan slideshow hanya point sahaja.... dan jangan ada sebarang animasi kartun.... PPL sangat tegas di dalam memberi komen slideshow.
  • Di akhir presentation, 2 panel PPL akan memberi soalan kepada korang.... Tapi ena selamat.... hehe, tak kena soal pun.... Masa present tu kenalah beri penerangan yang jelas.... Contoh, cerita pasal power supply..... tapi korang tak mention untuk apa? So pastikan penerangan jelas berkaitan item apa yang korang cuba sampaikan.

2) NI PALING PENTING!!!  Tolonglah jangan present ikut Syok2 je... Follow 4 step yang telah di ajar.... Kalau penerangan tak berapa bagus, tapi sentiasa ikut 4 step ~ takde skip, confirm markah tinggi punya....

3) Lepas present tu, pastikan PPL dah cop semua cover depan portfolio semua borang penilaian 3B/3C/3D-1, Poster dan WIM (Jika tidak di cop oleh penyelia PB) Sangat penting tau.... Kalau korang endahkan, nanti..... tiba-tiba sijil VTO korang hilang, portfolio itulah jadi bukti untuk kita dapatkan salinan sijil semula......

yeahhhhhh!!! Ena dah selesai dengan jayaaaaaaaaanya! Jumpa konvo nanti :)

Jumpa 1 geng present, hehehehe...

Prosedur Permohonan Nikah Johor

Assalamualaikum w.b.t



Syukur, Alhamdulillah... selesai semua persiapan permohonan nikah. Bagi B2B Johorian, prosedur kita berbeza sedikit dari negeri lain. Ena nak sharing TIPS sedikit bagi mereka yang belum uruskan borang pernikahan ataupun yang sedang menguruskan borang pernikahan :)

1) Pergi ke Pejabat Agama daerah masing2 untuk dapatkan borang nikah, surat akuan bujang dan borang HIV Test. Untuk negeri johor akan dapat BORANG TULISAN JAWI

[ Bagi perempuan berwana PINK ], [ manakala lelaki berwana BIRU ]

Borang tu memang wajib isi secara manual sebab tulisan jawi itulah yang digunakan untuk daftar nama B2B dalam sijil nikah. Harga adalah RM5. 



2) Pastikan daftar maklumat anda pada sistem online NIKAH,CERAI DAN RUJUK NEGERI JOHOR. Isi maklumat online di SINI [e_NCR]. B2B perlu mendaftar. Kemudian tunggu diaktifkan dalam 1 hari, baru lah boleh log in untuk isi maklumat seterusnya. Kemudian PRINT. Semua CHECKLIST ada pada borang online ye :)
KENA INGAT YE, SELEPAS PENDAFTARAN DIAKTIFKAN, KENA CEPAT2 ISI MAKLUMAT. KALAU LEBIH 2 MINGGU ANDA TAK ISI MAKLUMAT, MAKA PENDAFTARAN ONLINE ANDA DI ANGGAP BATAL. SO KENALAH ISI BALIK.
3) Pergi kursus kahwin adalah PENTING. Kalau takde sijil ni. korang tak boleh kahwin mengikut undang2 negara lah kan :) Untuk negeri Johor kena bayar RM120 seorang termasuk sediakan gambar ukuran pasport 


UNTUK GAMBAR UKURAN PASPORT
[PEREMPUAN = MEMAKAI TUDUNG & LELAKI = MEMAKAI SONGKOK]
Kursus selama 2 hari. Borang boleh dapatkan di pejabat Agama.

4) Buat saringan HIV test di KLINIK KESIHATAN KERAJAAN SAHAJA! Masa ena pergi sekejap je, dalam 15 minit... sebab takde orang nak buat HIV test. Just datang klinik, hantar borang di kaunter dan ambil sampel darah.

5) Dapatkan pengesahan status Akuan Bujang daripada penghulu atau ketua kampung yang terdekat.

6) Dapatkan salinan 2 orang saksi yang bukan dari kalangan ahli keluarga.

7) Sangat penting bagi PEREMPUAN SULUNG, kena ada sijil nikah ibu bapa.

8) Jangan lupa sediakan salinan 
  • I/C bakal pengantin dan pasangan
  • I/C wali
  • I/C 2 orang saksi borang
  • Sijil kursus pra perkahwinan
  • Surat akuan bujang
  • Surat nikah (Perempuan sahaja)
9) Bila semua dah complete barulah korang datang balik ke Pejabat Agama untuk hadir temuduga ringkas merangkumi 6 soalan :
  1. Dua kalimah Syahdah
  2. Bacaan Al-Fatihah
  3. Bacaan Doa Qunut
  4. Munakahat
  5. Toharah
  6. Tanggungjawab suami/isteri
**Pengalaman ena kena soal apa maksud surah Al-Fatihah  dan berikan maksud apa yang terkandung di dalam surah tersebut dan juga membaca iftitah.

***En.Tunang pulak kena soal bacaan Al-Fatihah. Berjalan dengan lancar :)


10) Lastly bila dah diluluskan, barulah bayar RM25.00 untuk borang nikah nanti. Selesai ~


Harap dapat membantu B2B ye (^___^)

Behind The Scene | Photoshoot Pre Wedding

Assalamualaikum..

Belum terlambat rasanya untuk ena ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua umat islam seantero dunia yang sedang baca entri ni :)

Okey, semalam ena pergi photoshoot pre wedding bersama En.Tunang di Wangsa Maju, KL. Untuk shoot ni, ena dapat free ptotoshoot pre wedding ~ maklumlah, masa tu ada promosi dalam pakej yang ena ambil untuk wedding photography nanti. Sangat berbaloi ambil pakej dari mereka. Boleh singgah ke page ni ----->



Behind The Scene from abang Adib Photographer
Menyusun belon di studio. 
kalau nak tau mana ena dapatkan belon polkadot ni, ena akan update :)

Sepanjang sesi tu, ena & En. Tunang gunakan 4 persalinan pakaian. Berbaloi tak :P
Setiap sesi kami, ena gunakan props dan gaya yang berbeza.
Seronok shoot. TQSM abang Adib sebab snapkan gambar kami. 
Tak sabar tunggu hasilnya ~
Will be continued..................
.
.
.
.

MAJLIS PERNIKAHAN BLACK HANIFAH
MAJLIS PERKAHWINAN RAJA AZMI
MALAM BERINAI WATIE DAN JOEY
BLOGGER IDA MANSOR

My First Header - Tinynasweet Blogspot

Syukur, Alhamdulillah.... Finally dah ada header sendiri ~


Sebelum ni ada, tapi kali ni ena pakai gambar sendiri. Terima kasih En.Tunang sebab tolong editkan untuk my header blog :D
.
.
.
.
p/s : kepada seantero blogger di dunia ini, ena nak Sharing sumthing yang Caring ~
.
.
.
.
Untuk convert gambar korang kepada cartoons, boleh la terjah sini ye.... Tak perlu download, Buat secara online je.... [ thecartoonist ]

Tak kisah lah bagi korang lawa ke tidak yang penting ena suuuukaaaaaaaaa. Puas hati edit sama-sama :D

Soalan Lazim untuk BEUTSKIN ESSENCE






PROMOSI SEPANJANG TAHUN_2013 >> SNE4SWEET <<<
PM admin, klik link di bawah ------------->

BELI PRODUK SNE MARKETING, ANDA AKAN DAPAT = FREE MEMBERSHIP + FREE SHIPPING + FREE BLOGGER + FREE GIFT (EYE MASK COLLAGEN)

LEBIH BANYAK PRODUK DIBELI, LEBIH BANYAK FREE GIFT

SNE  RM198 + FREE GIFT
BEUTSKIN ESSENCE  RM210 + FREE GIFT

CONTACT NO : 012 - 3498751 / 013 - 4562251