ツ Teman Tapi Mesra

PERMOHONAN BR1M



Kerajaan terus menunjukkan keperihatinan terhadap rakyat apabila meneruskan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) malah jumlah bantuan itu dinaikkan dan akan dinikmati oleh golongan sasar mengikut syarat kriteria ditetapkan
Kenaikan kadar BR1M bagi tahun 2015 diumumkan oleh Datuk Seri Najib Razak dalam pembentangan Bajet 2015 yang berlangsung di Parlimen pada 10 Oktober 2014
Justeru itu, rakyat Malaysia yang berkelayakan terus menikmati nilai bantuan BR1M berdasarkan kriteria ditetapkan
Bantuan Rakyat 1Malaysia pada tahun 2015  juga lebih dikenali sebagai BR1M 4.0 yang merujuk kepada sudah empat kali kerajaan memberi insentif ini kepada rakyat berkelayakan
Berikut adalah informasi tentang syarat kelayakan dan pemohonan bagi pemohon baru BR1M 4.0 sepertimana yang ditetapkan
Syarat Layak Terima BR1M 4.0 RM950
StatusWarganegara Malaysia
KriteriaSeorang lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli keluarga yang tinggal serumah atau ketua keluarga contohnya
  • Berkahwin
  • Ibu atau Bapa tunggal yang mempunyai tanggungan
  • Bujang (Janda,Duda)yang mempunyai tanggungan
Warga emas (sebatang kara)berumur 60 tahun keatas
Pendapatan Kasar BulananRM3000 dan kebawah (termasuk dengan warga emas)
Cara Pembayaran DiterimaDibayar sebanyak tiga kali setahun iaitu
  • RM300 : 28 Januari dan 28 Mei
  • RM350 : 28 September
Layak menerima Skim Khairat Kematian yang memberi manfaat kepada waris penerima BR1M dengan bantuan RM1,000, berkuat kuasa selama setahun
Syarat Layak Terima BR1M 4.0 RM750
StatusWarganegara Malaysia
KriteriaSeorang lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli keluarga yang tinggal serumah atau ketua keluarga contohnya
  • Berkahwin
  • Ibu atau Bapa tunggal yang mempunyai tanggungan
  • Bujang (Janda,Duda)yang mempunyai tanggungan
Warga emas (sebatang kara)berumur 60 tahun keatas
Pendapatan Kasar BulananRM3,001 hingga RM4,000 (termasuk dengan warga emas)
Cara Pembayaran DiterimaDibayar sebanyak tiga kali setahun iaitu
  • RM200 : 28 Januari dan 28 Mei
  • RM350 : 28 September
Layak menerima Skim Khairat Kematian yang memberi manfaat kepada waris penerima BR1M dengan bantuan RM1,000, berkuat kuasa selama setahun
Info Skim Khairat Kematian
  1. Skim Khairat Kematian akan diberi kepada waris penerima BR1M kategori isi rumah dan warga emas yang meninggal dunia di dalam tempoh 1 Januari 2015 sehingga 31 Disember 2015
  2. Maklumat waris perlu didaftarkan secara online atau manual (guna borang)
  3. Hubungan waris dengan pemohon BR1M adalah terhad kepada suami/ isteri/ ibu/ bapa/ anak sahaja

Syarat Layak Terima BR1M 4.0 RM350
StatusWarganegara Malaysia
KriteriaIndividu (Bujang)
  • Berumur 21 tahun ke atas
Pendapatan Kasar BulananRM2,000 Kebawah
Cara Pembayaran DiterimaDibayar sekali gus mulai 28 Januari 2015
Bukan pelajar IPT kerana akan mendapat bantuan baucar buku RM250 (BB1M)
BORANG ONLINE DAN MANUAL PERMOHONAN BR1M 2015 PEMOHON BARU
Permohonan baru merujuk kepada pemohon yang pertama kali memohon BR1M dan juga bagi pemohon BR1M 1.0, 2.0  dan 3.0 yang tidak layak sebelum ini kerana tidak menepati kriteria ditetapkan
Jadi pada BR1M 2015 ini, jika merasakan layak boleh membuat permohonan melalui cara berikut mulai 1 Disember ini sehingga 31 Disember 2014
Melengkapkan borang permohonan secara online menerusi laman web rasmi BR1M di pautan https://ebr1m.hasil.gov.my
Ataupun secara manual iaitu menggunakan borang yang boleh didapati di
  • Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
  • Pejabat Daerah dan Pejabat Lembaga Hasil Dalam Negeri di seluruh negara
  • Jabatan Pembangunan Persekutuan
  • Jabatan Kebajikan Masyarakat
  • Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
  • Online di laman sesawang www.hasil.gov.my

BAGAIMANA DENGAN PENERIMA BR1M SEBELUM INI?
Penerima BR1M sedia ada, maksudnya sudah disahkan layak atau pernah menerima BR1M 1.0, 2.0, 3.0 tidak perlu mendaftar lagi untuk yang terbaharu ini
Bagaimanapun perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank jika terdapat perubahan semasa melengkapkan permohonan terdahulu
Kebiasaannya kemaskini dibuat jika terdapat perubahan seperti
1. Ingin memberikan maklumat akaun bank jika sebelum ini tidak disertakan
2. Pindaan Alamat
3. Maklumat Pasangan Atau Tanggungan
icon baru Penerima BR1M kategori Isi Rumah dan Warga Emas, diminta untuk mengemukakan maklumat waris bagi tujuan pembayaran Skim Khairat Kematian
  • Pemohon boleh mengemaskini maklumat tersebut mulai 1 Disember 2014 sehingga 31 Disember secara online melalui Portal Rasmi BR1M LHDNM di pautan https://ebr1m.hasil.gov.my
  • Atau dengan menggunakan borang yang akan diedarkan bermula tarikh BR1M dibuka
Penerima BR1M diminta untuk membuat kemas kini bagi memastikan wang bantuan itu dapat disalurkan kepada penerima mulai tarikh pembayaran seperti yang dinyatakan dengan tepat berdasarkan maklumat terkini

Contoh Surat Pemberitahuan Kemaskini Maklumat BR1M 2015
  • Pemohon baru dan penerima BR1M sebelum ini yang tidak memiliki akaun bank dinasihatkan membuka akaun di cawangan bank berhampiran
  • Saranan itu bertujuan supaya penerima BR1M yang memiliki akaun bank tidak lagi perlu beratur panjang menerima bantuan kewangan itu kerana wang akan disalurkan terus ke akaun bank penerima mengikut peringkat pembayaran
  • Langkah ini juga mempercepatkan penyaluran bantuan kepada penerima di masa depan
Pemohon atau penerima yang mempunyai pertanyaan boleh menghubungi talian bebas tol 1800-88-2716 (LHDNM) atau 03-8882 4565/4566 (Kementerian Kewangan) serta emel ke br1m@treasury.gov.my
Senarai Nama Bank Yang Diterima Bagi Tujuan Pembayaran BR1M

  • Affin Bank Berhad
  • Agro Bank
  • Alliance Bank Malaysia Berhad
  • Am Bank Berhad
  • Al Rajhi Bank
  • Bank Islam Malaysia Berhad
  • Bank Rakyat
  • Bank Muamalat Malaysia Berhad
  • Bank Simpanan Nasional
  • Cimb Bank Berhad
  • Citibank Berhad
  • Hong Leong Bank
  • Maybank
  • OCBC Bank
  • Public Bank Berhad
  • RHB Bank Berhad
  • Standard Chartered Bank Malaysia BHD

Nota:
  1. Jenis akaun yang dibenarkan adalah akaun simpanan bank atas nama pemohon BR1M sahaja
  2. Akaun pinjaman, akaun bersama dan akaun syarikat adalah tidak dibenarkan

CREATIVE BLOGGER AWARD


Tahniah & Congratulations kepada semua yang telah menerima CREATIVE BLOGGER AWARD ini! Bersyukur, Tinynasweet DOAKAN semoga anda akan lebih gigih untuk memperjuangkan dunia bloggerista ini...................... d(^_^)b

Syukur, Alhamdulillah.... Terima Kasih kepada blogger-blogger semua yang sudi singgah ke blog Ena \(^_^)/ Walaupun Follower tak ramai, tapi Ena cukup menghargai BLOGERISTA SEMUA yang sudi singgah ke blog Ena.... Jutaan Terima Kasih juga kepada yang sudi Comment & klik-klik nuffnang Ena ------> Pendek kata dari Ena kepada semua blogerista
---> Tanpa ANDA siapalah Ena di dunia blogging ini (~_~)
CTRL + C untuk COPY CREATIVE BLOGGER AWARD


Untuk menghargai ANDA yang telah beri SOKONGAN kepada Ena selama ini.... Ena nak bagi ANDA SPECIAL AWARD yang di cipta KHAS & ISTIMEWA untuk ANDA! Sudi-sudilah terima AWARD yang berprestij ini v(^_^)v Lepas tu, ANDA boleh hadiahkan AWARD ini kepada PEJUANG - PEJUANG BLOGGERISTA yang lain yang ANDA rasa OWESOME! Big THANKS o(!_!)o

Secara RASMI, CREATIVE BLOGGER AWARD 
ini tersebar secara BERPRESTIJ pada 07/07/2014

GITARBOYZ a.k.a NINJABOYZ SPECIAL GIVEAWAY

TINYNASWEET | GITARBOYZ 

SPECIAL GIVEAWAY BY GITARBOYZ 
MOTOROLA RAZR2 V8 EDITION LUXURY 18K GOLD
بِسْـــــــــمِ اَللّهِ الرّحْمن الرّحيم
[ Ena akan JOIN CONTEST dari GITARBOYZ ]
tapi masih dalam PEMBIKINAN/UPDATE... Ena ada text GITARBOYZ di facebook
[ KLIK GAMBAR FACEBOOK DI ATAS UNTUK SAIZ BESAR ]
28/3/2014 : Soooooooooooooo, ena post dulu walaupun baru siap 90% kepada sesiapa yg dah tau berkenaan SPECIAL GIVEAWAY ini, ena TAG anda!!! huhu.... Selamat Berjaya Semua d(^_^)b

29/3/2014 ---> 7/4/2014 : Ena telah terjah semua blogger - blogger di alam maya ini tika di pagi hari, petang hari, malam hari, & pagi buta hari! Promote Special Giveaway di Shout, Cbox, Ask.fm, & Comment Blog ~ sekali lagi ena beritahu, ena TAG anda!!! Makin ramai yang anda TAG makin besar bonus markah yang akan diberi!

8/4/2014 :  Yeahhhh... I'am Rock, Finish 100% ~ hehe.... ena panggil gitarboyz dengan gelaran JEJAKA NINJA yang tersangatlah MISTERI identitinya ~ Sebab tidak menonjolkan siapa diri mereka sebenarnya.. dan inilah hasil gambarnya ------------------->
#1 - [Snap Picture] Done! | #2 - [Post Entry] Done!
#3 - [Tag/Pelawa] Done! | #4 - [Banner] Done!

{yang dibawah ni ena buat untuk EXTRA MARKAH/POINT bagi membodek GITARBOYZ (^_^)}
NAK BUAT BOLEH, XBUAT PUN BOLEH.... UP TO U
#EXTRA FACEBOOK - [LIKE FANPAGEDone!
#EXTRA FACEBOOK - [SHARE VIDEODone!
#EXTRA YOUTUBE - [SUBSCRIBEDDone!
#EXTRA BLOGSPOT - [FOLLOWERDone!

PART|PERTAMA 
klik petak di bawah untuk copy image SGA#1 { CTRL + C = Copy }

PART|KEDUA
klik petak di bawah untuk copy image SGA#2 { CTRL + C = Copy }

PART|KETIGA 
klik petak di bawah untuk copy image SGA#3 { CTRL + C = Copy }
 
PART|KEEMPAT 
klik petak di bawah untuk copy image SGA#4 { CTRL + C = Copy }

VIDEO|SPECIAL GA 

Pre Wedding Photoshoot | White Studio Part III

Assalamualaikum w.b.t~
Terima kasih yang sudi komen untuk gambar kami di PART I & PART II.
Photoshoot yang kami ambil ni adalah RM50/1jam. Murah kan? Nak kahwin kena pandai budget... Nasihat ena kepada semua bloggerista ('',) aturkan segala perancangan se-detail-detail-nya sebelum melakukan sesuatu perkara.... barulah PERFECT...!

TEMA : RED STYLISH
LOKASI : WANGSA MAJU, KUALA LUMPUR
PHOTOGRAPHER : ADIB SWEETLITE CREATION





Pre Wedding Photoshoot | White Studio Part II

Assalamualaikum w.b.t~
Kali ni update gambar pre wedding PART II pulak dengan versi yang berbeza dari PART I. Nape banyak part? sebab 4 kali salin baju :P... Haaa untung taw dapat photographer yang boleh shoot banyak baju. Kali ni mood raya sebab ni baju raya sepasang kami untuk raya tahun lepas. Letak dekat hantaran tunang lagi tu (",).

TEMA : HARI RAYA
PROPS : FRAME
LOKASI : WANGSA MAJU, KUALA LUMPUR
PHOTOGRAPHER : ADIB SWEETLITE CREATION








Pre Wedding Photoshoot | White Studio Part I

Assalamualaikum w.b.t~
Alhamdulillah... harini genap 4 bulan kami melayari bahtera rumahtangga. Seronok taw bercinta selepas kahwin (^_^). Adatlah dalam rumahtangga kalau ada selisih faham. Tapi dari situ lagi banyak kita dapat timba pengalaman dan bertambah lebih matang. Paling best bila suami kita tu susah betul nak makan kat luar, sebab suka air tangan isteri walaupun hanya telur goreng :) kuasa tangan isteri kan... Masak penuh kasih sayang. Petua dari mak mentua nak masak dan bancuh air untuk suami, kena baca bismillah dan sambil berdoa untuk perkahwinan kita. Mudah-mudahan. Amin.

Dah 4 bulan kahwin baru nak upload gambar pre-wedding :P Nak feel orang baru kahwin boleh tak? Pre-wedding ni termasuk di dalam pakej photoshoot wedding. Kalau korang nak buat pre-wedding ena highly suggest photographer ni sebab murah taw berbanding orang lain. Baru-baru ini ambil gambar post wedding. Tak sabar tunggu hasilnya :)

TEMA : SWEETY RAINBOW
PROPS : GITAR, BELON POLKADOT
COUPLE TSHIRT : ONLINE SHOPPING
LOKASI : WANGSA MAJU, KUALA LUMPUR
PHOTOGRAPHER : ADIB SWEETLITE CREATION







Cara Buat Jus Buah Campuran | Shake n Take Mini Blender

Assalamualaikum w.b.t~
This time.... ena nak kongsikan 1 produk "mini blender" yang sangat mudah digunakan & boleh bawa pergi travel iaitu SHAKE N TAKE MINI BLENDER. Dengan mini blender ni, korang boleh buat Jus, Yogurt dan Smoothies. Puas hati nak letak buah apa korang suka, kemudian blend... Tak perlu nak tuang kat cawan, boleh terus minum je sebab ade flip flop straw di bahagian penutup atas... Ena ni memang suka minum jus ~ tapi, order luar lah :P Nak buat sendiri memang malas... Yelah, kat rumah takde blender jus.. Ni terpengaruh tengok HANIS ZALIKHA dan LISA SURIHANI review blender jus :D Terus beli... Tak tipu ~ memang senang dan ringan je... Memang sesuailah nak bawak travel kan.


Multi-functional mini blender
Blend ice with ease
Quick breakfast solution
Convenient flip top straw
Doubles as takeaway cup
Secure sports bottle flip top
Blend and drink from the same bottle
Instantly blend smoothies and protein shakes



Ena beli blender termasuk 2 botol... Lebih jimat beli 2 terus!



Ikut pada minat korang... Boleh campur buah dan juga sayur... Contoh yang ena suka; epal hijau, epal merah, pisang, lobak merah dan tomato... Ena cadangkan kalau korang nak blend buah, mesti campur pisang 2biji untuk dapat rasa yang lebih lemak... Baik untuk mereka yang suka diet... Amalkan pada waktu pagi... So, kurang rasa lapar ~

***Tips : Untuk pastikan buah-buahan sentiasa segar di dalam peti ais dan tidak mudah lebam, rendam buah dengan air dan sesudu garam, kemudian cuci dan simpan ke dalam peti ais.



Ikut mood jugaklah... Contoh yang ena buat ni guna 3jenis buah je... slurpppp


ena suka buang kulit sebab ada sesetengah buah kulit dia rasa pahit sikit...  




Ok done!!! 3 jenis buah yang siap di potong dan cuci sedia di PANCUNG... uhuk3x



Letakkan air ikut pada rasa tekak korang... hehe... Sukatan air boleh tengok pada botol shake ~ nyam nyamm nyammm



Nak sedap? tambahkan sedikit susu...


Ok nampak tak air jus ena dah siap... So, proceed buat ice blended coklat untuk suami pulak (",)

Bahan-bahan jus buahan campur : 
Epal hijau, epal merah, lobak merah dan  air 400ml.

Cara membuat : 
1) Potong buah dan kupas kulit. Kemudian cuci. Tak nak buang kulit pon boleh
2) Masukkan kesemua buah ke dalam blender
3) Tuang air sebanyak 400ml dan blend
4) Letakkan susu sedikit jika ingin rasa manis lebih. kemudian blend lagi sekali

Bahan-bahan ice blended coklat : 
Coklat, susu, air 400ml dan ais.

Cara membuat : 
1) Letakkan coklat 3 atau 4 scoop
2) Letakkan susu ikut pada selera korang
3) Tuang air sebanyak 400ml dan blend
4) Letakkan ais penuh dalam botol dan blend lagi sekali

GITARBOYZ a.k.a NINJABOYZ DI ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN 2013 @ BINTANG IDOLA BERITA HARIAN 2014

Assalamualaikum w.b.t & Salam 1 Malaysia!!!

Ada di antara bloggerista Malaysia, Singapura & Indonesia yang masih belum mengenali SIAPAKAH geranganya
NINJABOY @ GITARBOYZ?
.
.
.
.
.
.

Kepada seantero Asia yang meminati ALIRAN MUZIK DI MALAYSIA
Jom sama - sama kita beri sokongan pada jejaka NINJA ni.......  (^_^)v
GITARBOYZ di BINTANG IDOLA BERITA HARIAN 2014,
ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN 2013.