ツ Teman Tapi Mesra

Cuti Bersalin Berbayar di Malaysia dan di Seluruh Dunia

Assalamualaikum w.b.t~


Di Malaysia, umum sudah mengetahui kadar cuti bersalin di antara 60-90 hari. Jom kita bandingkan cuti di Malaysia dengan negara lain.. Negara mana lebih utamakan perhatian kepada ibu-ibu dan juga bayi mereka :)


Kredit to Astro

Song Ji Hyo Part II

Assalamualaikum w.b.t~

Kali ni menampilkan Song Ji Hyo yang lebih comel aksinya dan nampak ceria... Korang mesti tahu kan artis Malaysia yang dikatakan Song Ji Hyo Malaysia? Of course lah Nora Danish. Jom cuci mata tengok kecomelan Ji Hyo :)











Sumber : Yesse Summer / Spring 2013

Song Ji Hyo Part I

Assalamualaikum w.b.t~

Entri kali ni nak feel vogue & gojes gitu kan sebab nak sajikan gambar SONG JI HYO yang cantik awet muda ni.. yelah usia dia dah 32 tahun tapi tetap cantik dan manis.. Kagum dengan kecantikan yang dia miliki. Bertambah minat sejak tengok Running Man tu kan... Takde nak control ayu depan kamera.. Nampak je ayu tapi lasak juga rupanya Ji Hyo ni. Entri ni menampakkan sisi kecantikan raut wajah Ji Hyo. Dia tak perlu tampil seksi untuk nampak cantik.. ikutkan banyak lagi gambar comel & hot dia tapi sudah ditapis.hehe.. Jangan marah ye..
















Sumber : Yesse Fall 2013

Aurat Lelaki VS Aurat Wanita

Assalamualaikum w.b.t~


Ramai kaum wanita yang keliru dengan aurat mereka. Begitu juga hendak solat. Wajib pakai telekung untuk solat sedangkan sebenarnya adalah wajib tutup aurat untuk solat. Ada juga yang ingat aurat itu seluruh tubuh badan kecuali 'muka' dan 'tapak tangan' tetapi sebenarnya aurat itu seluruh tubuh badan kecuali 'muka' dan 'pergelangan tangan'. 


Wajib pakai telekung untuk solat
Wajib tutup aurat untuk solat

Aurat itu seluruh tubuh badan kecuali 'muka' dan 'tapak tangan'
Aurat itu seluruh tubuh badan kecuali 'muka' dan 'pergelangan tangan'

Kredit to FB

Mungkin ada yang masih tidak memahami bagaimana pecahan Aurat Lelaki dan Aurat Wanita. Untuk lebih mudah kita memahami, boleh saksikan pada video di bawah ini. SELAMAT MENONTON!

Kredit to : Alif Firdaus Azis

Berdoa di Facebook

Assalamualaikum~

Kenapa manusia suka sangat mengadu itu ini di Facebook (FB). Kenapa?? FB sekarang lagi penting dari ALLAH ke? Sampai perlu kita berdoa kepadaNya tetapi menggunakan medium sebegini. Minta sahabat handai doakan kita tidak salah tapi salah pada kita yang berdoa ibarat FB itu ALLAH. Perbetulkan niat kita. ALLAH tidak menekan button 'LIKE' untuk status kita. ALLAH tidak request 'add friend' pada kita. Pernah terlihat atau terbuat ayat seperti berikut?

Contoh :-
Ya Allah. permudahkanlah ......................
Ya Allah kenapa aku rasa ..................................
Ya Allah ............ Ya Allah ...............Ya Allah ...............


(Hukum doa di facebook)

Jawapan Ustaz Azhar Idrus :
Berdoa dalam facebook dengan niat jadi hukum yang berbeza-beza.

1. Tujuan insaf, dapat pahala.
2. Tujuan nak menunjuk-nunjuk, sia-sia perbuatannya.
3. Kongsi doa baik, dapat pahala.

*********************************************************************************
Disini ena kongsikan 1 video berkaitan FB atau Muka Buku. Ena juga merupakan salah seorang peminat vlogger ini :) Paling suka loghat dia tu. comel jerr.. Tapi most important adalah mesej yang ingin disampaikan. 
.
.
.
Ragam Muka Buku by Shazreen Fazlynda

Cara Memohon Jawatan Pensyarah atau Tenaga Pengajar Kemahiran

Assalamualaikum w.b.t


Salam Ukhwah kepada semua Malaysian Bloggerista...!!! saya Husby (Tumpang Post sini) kepada Madam Ena (Owner Blog ini) ingin berkongsi LINK berkaitan dengan TOPIK Entry yang bertajuk "Cara Memohon Jawatan Pensyarah atau Tenaga Pengajar Kemahiran" Jeng jeng jenggg.....

Kini Malaysia telah berkembang mengikut dunia globalisasi iaitu memohon kerja melalui laman maya. khususnya, memohon kerja dibawah naungan Kerajaan. semuanya dihujung jari anda. saya akan berkongsi laman web yang boleh anda mohon perjawatan dalam sektor awam. Untuk memohon, klik logo dibawah untuk terjah laman web tersebut. Antaranya :-



Saya ingin berkongsi kepada semua bloggerista berkaitan berita yang memBAHAGIAkan buat Isteri. sebelum itu, sepanjang permohonan di kedua - dua website diatas, Isteri saya telah mendapat 3 kali temuduga. antaranya :-
  1. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F29
  2. PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N27
  3. PENOLONG PEGAWAI PENDAFTARAN GRED KP27
Tetapi......... . . . . . . .  .  . kesemua diatas dukacitanya tidak berjaya. never mind..!!! If you don’t stand for something, you wil fall for anything, Usaha Tangga Kejayaan. lagipun, Isteri saya mempunyai sijil PLVK sebagai Pegawai Latihan Vokasional [ Pegawai Penilai ] so, tak ralat sangatlah kalau tak dapat ketiga - tiga jawatan diatas. sebab cita - cita beliau ingin menjadi Tenaga Pengajar. So, Sweet ~ Akhirnya, untuk pertama kalinya, beliau telah dikejutkan dengan 1 jawatan yang bersangkut paut dengan kerjaya yang di impikan. walaupun hanya perjawatan yang sementara, tetapi, saya sebagai Suami, amat berbangga pencapaian beliau. Terima Kasih ALLAH ~


Good Luck Isteriku.....

Petua untuk ibu-ibu dan suri rumah - TASBIH FATIMAH

Assalamualaikum ~
Mudah-mudahan dapat membantu kaum wanita terutama suri rumah yang penat buat kerja seharian di rumah, elok di amalkan sebelum tidur. Mari kita amalkan bermula dari sekarang (^ _ ^)


Kredit to FB

Solat Patuk Ayam

Assalamualaikum
Mungkin tidak semua antara kita tahu apa itu solat umpama 'patuk ayam', mengikut maksud yang ena faham adalah solat yang sudah hampir masuk waktu lain contohnya waktu maghrib. Bila maghrib dah nak habis, baru kita nak solat. Juga kita melakukan solat dengan tergesa-gesa. Ena akui juga pernah melakukan solat patuk ayam ni. Tapi bila fikir-fikir balik solat hanya mengambil masa beberapa minit sahaja tapi kita sudah merugikan masa itu. Itu belum lagi solat itu diterima atau tidak olehNya. MasyaAllah... Mari kita sama-sama renungkan dan cuba berubah ke arah yang lebih baik. Amin~~

 



Kredit to : LINK

Miliki Telekung Lycra Limited Edition

Assalamualaikum w.b.t~~

Hari ini ena nak sharing telekung yang ena pakai ni. Telekung ni adalah pemberian En.Husby masa hantaran belah lelaki  :") Color yang ena pilih adalah 'Hot Pink'.

Pesanan ena kepada semua wanita terutama yang sudah berkahwin, pakailah telekung berwarna ini hanya bila solat bersama suami di rumah sahaja.. Jangan di bawa pakai di luar contohnya ke masjid dikhuatiri akan mendatangkan fitnah terhadap si pemakai.



Ok, telekung yang ena pakai ini adalah limited edition sebab ada 'printed flower' pada kainnya. Korang boleh nampak kan ada bunga2 di sekeliling telekung ena ni..memang cantik. Kainnya pon berat. Takdelah bila kita solat tu, kena angin dari kipas angin rasa macam rasa tak selesa kan.. Then, pada bahagian muka pulak, rekaanya sangat cantik mengikut bentuk muka kita. Harga dalam RM1++. 


Boleh terjah ke Page sis ni ok -----> PONDOK HAMBA

[ KELEBIHAN MEMBELI TELEKUNG INI ]
-
-
"Setiap Dari Pembelian Anda Sebahagiannya Akan Disumbangkan Oleh Pihak Pondok Hamba Kepada Sebuah Sekolah Tahfiz Anak Yatim,Membeli Sambil Menderma.Semoga Allah Merahmati Kita Semua.Amin"




Sekian, Last but Not Least~

Senarai Universiti dan Kolej yang ada di Malaysia - Swasta & Awam


Universiti Awam di Malaysia
  1. Universiti Darul Iman Malaysia (UDM)
  2. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  4. Universiti Malaya (UM)
  5. Universiti Malaysia Kelantan (UMK)
  6. Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  7. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP)
  8. Universiti Malaysia Sabah (UMS)
  9. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  10. Universiti Malaysia Terengganu (UMT)
  11. Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
  12. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
  13. Universiti Putra Malaysia (UPM)
  14. Universiti Sains Islam Malaysia(USIM)
  15. Universiti Sains Malaysia (USM)
  16. Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM)
  17. Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  18. Universiti Teknologi MARA (UiTM)
  19. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia(UTHM)
  20. Universiti Utara Malaysia (UUM)
Universiti Swasta di Malaysia
  1. Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST), Kedah
  2. Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Kuala Lumpur
  3. Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (LUCT), Selangor
  4. Universiti Sains dan Teknologi Malaysia (MUST), Selangor
  5. Universiti Pengurusan dan Sains (MSU), Selangor
  6. Universiti Multimedia (MMU), Selangor
  7. Universiti Terbuka Malaysia (OUM), Kuala Lumpur
  8. Universiti Teknologi Petronas (UTP), Perak
  9. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Selangor
  10. Universiti Tun Abdul Razak (UNITAR), Selangor. 
  11. Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Selangor
  12. Universiti Kuala Lumpur (UniKL), Kuala Lumpur
  13. Universiti Industri Selangor (UNISEL), Selangor
  14. Universiti Terbuka Wawasan (WOU), Pulau Pinang
  15. Universiti UCSI (UCSI University), Kuala Lumpur
  16. Universiti Antarabangsa Al-Madinah (MEDIU), Selangor
  17. Universiti Antarabangsa Albukhary, Johor
Universiti luar negara kampus Malaysia
  1. Universiti Teknologi Curtin, Sarawak
  2. Universiti Monash Malaysia, Selangor
  3. Universiti Teknologi Swinburne Malaysia, Sarawak
  4. Universiti Nottingham Malaysia, Selangor
  5. Universiti New Castle, Iskandar Malaysia (Dalam Pembinaan)
Kolej & Universiti
  1. Asia Pacific University College of Technology & Innovation (UCTI)
  2. Kolej Universiti Binary, Selangor
  3. Kolej Universiti Antarabangsa Cosmopoint (CiUC)(dulu Kolej Teknologi Cosmopoint)
  4. Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS), Selangor
  5. Kolej Universiti HELP, Kuala Lumpur
  6. Kolej Universiti Teknologi Antarabangsa Twintech (IUCTT), Selangor
  7. Kolej Universiti Antarabangsa INTI (INTI-UC), Kuala Lumpur
  8. Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS), Selangor
  9. Kolej Universiti Insaniah (KUIN), Kedah
  10. Kolej Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (KLIUC), Selangor
  11. Kolej Universiti Linton (KUL), Negeri Sembilan
  12. Kolej Universiti Antarabangsa Nilai, Negeri Sembilan
  13. Kolej Universiti Sunway, Selangor
  14. Kolej Universiti TATI (TATiUC), Terengganu(dulu TATI)
  15. Kolej Universiti Taylor's, Selangor
  16. Kolej Universiti Islam Melaka (Kuim), Melaka

Ketahui Rahsia disebalik Buah Delima



"Siapa saja yang makan satu biji buah delima, maka hatinya akan dipenuhi cahaya dan syaitan tidak akan membisiknya selama 40 hari"

Tidak gemar OAT? Ruginyaaaaaaaa.....

3 GRAM SERAT LARUT SETIAP HARI DARIPADA OAT, SEBAGAI SEBAHAGIAN DARIPADA PEMAKANAN YANG RENDAH LEMAK DAN KOLESTEROL, BOLEH
"MENGURANGKAN PARAS KOLESTEROL"
.
.
.
.
Memang ramai tidak menggemari oat sebab oat itu tidak sedap, malah ena juga tak berminat sebenarnya pada pengambilan oat tetapi sejak En. Husby yang banyak bagi dorongan untuk amalkan oat, dari tak suka terus jadi suka dengan oat ni sebab???

PERTAMA -------> DIDIK DIRI UNTUK CINTAKAN OAT & KHASIATNYA
KEDUA ---------> BUAT MINUMAN OAT YANG MENYEDAPKAN

Jadi, sebelum berkongsi resepi minuman yang mudah dan menyedapkan serta menyelerakan, mari baca kebaikan oat ini kepada kesihatan diri :)


Antara nutrien penting di dalam oat adalah Protein, Serat (Fibre), Karbohidrat, Zat Besi (Iron), Zink, Magnesium, kalsium, Fosforus dan Vitamin B.


1) Tenaga & Protein
  •  Untuk mencergaskan anda dengan oat bijian penuh dan 1.7kali lebih protein daripada nasi putih.

2) Pengurangan Kolesterol
  •   Serat larut (BETA GLUKAN) dalam oat bijian penuh boleh mengurangkan kolesterol.

3) Serat Makanan (Fibre)
  •    Untuk mengenyangkan anda dengan 7kali lebih serat makanan daripada nasi putih.

***Maka secara kesimpulannya, semua orang sudah mengetahui oat baik untuk penyerapan kolesterol di dalam tubuh badan manusia:- 
  • Baik untuk diet.
  • Mencegah sembelit dan buasir.
  • Baik untuk ibu mengandung dan juga mereka yang kurang darah merah.
  • Siapa nak kulit cantik, boleh amalkan oat terutama masalah alahan kulit.


Nampak sedap kan???? tetapi bagi anda yang tidak rajin nak masak2 ni kan, boleh lah buat minuman harian yang simple macam ena ni. Amalkan pada setiap waktu pagi ketika sarapan.

BAHAN-BAHAN:-
Susu tepung Dutch Lady perisa Madu, Milo, Quaker Instant Oatmeal, Air Panas

CARA MEMBUAT:-
Letakkan 3sudu susu + 1sudu milo + 3 sudu oat ke dalam 1cawan. kemudian bancuh bersama air panas. Sedia di minum. Rasanya cukup lemak dan enak.

SELAMAT MENCUBA!!

Tips mendapatkan hasil yang lebih berkesan dengan SHISEIDO MASK

Assalamualaikum w.b.t~~

Ena tahu pasti ramai yang menggunakan SHISEIDO MASK ni. Harganya juga murah dan hasilnya cukup memuaskan. Oleh itu, ena sebagai pengguna SHISEIDO MASK ni, nak bagi tips kepada korang bagaimana nak dapatkan hasil yang lebih mujarab daripada biasa.

-Mudah sahaja.. sebelum korang nak pakai SHISEIDO MASK ni, ena sarankan untuk simpan di dalam peti sejuk sehari sebelum menggunakannya. SHISEIDO MASK untuk 1pcs boleh guna sebanyak 3kali, so lepas guna pertama kali, sila simpan semula ke dalam peti sejuk. 

-Hasilnya bila korang apply di muka memang akan rasa sejuk dan nyaman. Yang paling penting adalah lebih melekat di kulit muka berbanding suhu normal. Terutama di bahagian hidung memang mudah berminyak, so amalkan SHISEIDO MASK untuk serap minyak berkenaan. Jerawat juga akan cepat kering.

Mudah kan??? SELAMAT MENCUBA! Boleh dapatkan SHISEIDO MASK disini...!

**TIPS UNTUK BRIDE TO BE ----->> AMALKAN SHISEIDO MASK SEMINGGU SEBELUM MAJLIS UNTUK WAJAH BERSERI-SERI**