ツ Teman Tapi Mesra

Tips Berpantang Selepas Bersalin dan Keguguran | Senarai Pantang Makanan dan Minuman | Berpantang Cara Ena


Assalamualaikum w.b.t ~ I'am Mommies Sitter
[Husband Ena] ingin berkongsi pengalaman menjaga isteri yang berpantang.... basicly, penjagaan antara Bersalin & Keguguran ada sedikit perbezaan, boleh dirumuskan strict nisbahnya antara 60% untuk gugur : 40% untuk preggy... SETUJU tak wahai wanita - wanita di luar sana??? mengikut Story Puan Wifey DISINI penuh dengan perit jerih yang telah diharungi oleh beliau.... seriously, beliau memang AWESOME MOMMIES TO BE.... Abang TERHARU + BANGGA denganmu isteriku (^_^InsyaALLAH... Sesungguhnya, ALLAH s.w.t Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.... Ayah & Ibu akan menantimu di syurga wahai Anakku... (sedihhhh jap) hmmmm, ok.... tiba masanya untuk perkongsian pengalaman yang Terindah tika menjaga Isteri tersayang ~ Check it out!

*Remarks : Ini adalah berpantang cara wifey saya... Untuk bengkung, berurut, rawatan tradisional, jamu & sebagainya adalah sama dengan mommies yang berpantang di luar sana... Mungkin perkongsian tambahan ini dapat membantu mommies to be di luar sana... semoga bermanfaat ~
Perkongsian 1 : Ubat - Ubatan dari Hospital 


: : FOLIC ACID : : 
Untuk tambah darah semasa hamil... tapi bila wife dah keguguran, doktor suruh teruskan makan untuk kesuburan rahim...


: : ANTIBIOTIK : : 
Untuk elak jangkitan kuman pada rahim wifey... sebab wifey alami luka pada serviks...

Perkongsian 2 : Ubat - Ubatan Persendirian 


: : SNE SUPPLEMENT : : 
Alhamdulillah... hampir 2 tahun wifey consume... Merawat dalaman seperti senggugut dan magrain... Badan tidak mudah letih... Sepanjang hamil, wifey tidak alami morning sickness ataupun keletihan badan... No wonder lah wifey tak tahu dia mengandung... Disebabkan itu, wifey aktif bergerak dan siap main badminton dan sempat berdating di I-CITY Shah Alam (Main Ais).. Kesilapan itu, mungkin buat wifey keguguran... i guess lah! Kuasa Tuhan... Selain itu, khasiat SNE supplement adalah baik untuk kesuburan rahim dan membantu buang angin dalam badan... Dulu wifey ada alahan teruk pada seafood! tapi sekarang, wifey dah boleh makan apa sahaja yang dia suka (^_^) boleh dapatkan SNE SUPPLEMENT DISINI!


: : JELI GAMAT : :
Baik untuk merawat luka dalaman... Seperti yang semua maklum, wifey takde cuci selepas keguguran, sejak makan jeli gamat selama 5 hari, darah beku beransur keluar dan tiada bleeding pada hari ke-5... Syukur, Alhamdulillah ~

Perkongsian 3 : Penjagaan Ketika Mandi


: : AIR REBUSAN SERAI WANGI : :
Untuk mereka yang alami demam panas ketika berpantang, disarankan mandi air rebusan serai wangi selepas dah siap mandi biasa (mandi air panas)... Amalkan 2 kali sehari sampai rasa demam dah hampir pulih...

Perkongsian 4 : Penjagaan Luaran


: : BERTUNGKU CARA MODEN : :
Seperti gambar di atas (kucing tersayang), wifey menggunakan bantal panas elektrik... Mudah sahaja! hanya perlu cas selama beberapa minit sehingga lampu LED merah terpadam... Kena rajin bertungku di perut, kemudian... akhir sekali dah rasa suam-suam je letak dekat tapak kaki untuk lancarkan peredaran darah... Boleh dapatkan di ECONSAVE...



: : BIO VELOCITY SLEEP MATE HAI-O MARKETING PRODUCT : :
Sambil baring tu, alaskan BVSM di atas tilam untuk membantu keseimbangan badan... Kalau demam, boleh lah selubung BVSM ni pada keseluruhan badan... InsyaALLAH, kesihatan semakin pulih dengan izinNYA...

Perkongsian 5 : Penjagaan Dalaman / Penghadaman


: : MINERAL COFFEE HAI-O MARKETING PRODUCT : :
Produk ni memang awesome sebab kita boleh dapat kesan yang cepat... Masa mula-mula wifey keluar hospital, memang dia lemah dan alami sembelit sebab stress... Khasiat Mineral Coffee yang mengandungi garam buluh ini sangat bagus untuk kecergasan badan, pulihkan sakit sendi dan pencernaan. Amalkan 2 kali sehari... Sesiapa yang ada masalah sembelit dan buasir boleh amalkan. Wifey semakin sihat selepas 5 hari berpantang... Rasa kopi ni tak berapa pahit... Tak perlu letak susu untuk kesan yang lebih baik... Selawat 3 kali dan minum... boleh didapati DISINI


: : PRUNE SUNSWEET : :
Selain Mineral Coffee, boleh amalkan makan sunsweet... Prune ini bagus untuk detoks badan... Ikut koranglah nak pilih Mineral Coffee or Sunsweet? tapi macam wifey saya, 2 2 dia amalkan... Lancar je pembuangan... Takde rasa sakit perut ngulas lama sangat...

MAKANAN & MINUMAN
BOLEH
TIDAK BOLEH
AYAM & DAGING

  • Burung puyuh
  • Burung merpati
  • ayam hitam
  • ayam didik
  • ayam selasih
  • ayam kampung
  • daging batang pinang

  • Ayam biasa (takut gatal)
IKAN
Penting :

Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan

Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu.
  • Ikan haruan
  • Ikan yu
  • Ikan selar
  • Ikan gelama
  • Ikan jenahak
  • Ikan merah
  • Ikan tenggiri
  • Ikan kurau
  • Ikan bawal putih
  • Ikan senangin
  • Ikan bilis
  • Ikan kering
  • Ikan masin
  • Ikan keli
  • Ikan bawal hitam
  • Ikan terubuk
  • Ikan duri
  • Ikan pari
  • Ikan sembilang
  • Ikan parang
  • ikan kembung
  • Ikan tamban
  • Ikan cencaru
  • Ikan tongkol
  • makanan laut
  • udang
  • sotong
  • kerang

ULAM ULAMAN

Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Jantung pisang membanyakkan susu ibu.

Ulam kunyit mengembalikan kecergasan kesemua anggota badan dan menyembuhkan luka dalaman.

  • halia
  • Serai
  • Lengkuas
  • pucuk pegaga
  • pucuk mengkudu
  • pucuk ulam raja
  • lempuyang
  • jantung pisang rebus
  • daun atau ubi cekur
  • kunyit hidup
  • daun lemuni hitam
  • daun kaduk
  • daun sekentut
  • daun kesum
  • daun cemumar
  • daun pudina
  • daun kari
  • daun bebuas
  • daun ruku












SAYUR-SAYURAN

Penting :

Mengambil sayur-sayuran yang jenis pembiakan menjalar, sejuk serta sayuran yg berangin boleh menyebabkan ibu-ibu kembung  perut dan sakit-sakit badan.

Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu.

Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran

darah dalam tubuh.

  • Ubi kentang
  • Peria
  • Sawi
  • Lobak merah
  • Lobak putih


  • Ubi kayu
  • Kangkung
  • Petola
  • Terung
  • Cili
  • Timun
  • Tomato
  • Brokoli
  • Kubis
  • Seledri
  • Terung
  • Timun
  • sayur keladi
  • pucuk ubi
  • pucuk paku
  • bayam
  • sayur atau daun keti (bunga putih)
  • kacang panjang
  • kacang botol
  • labu
  • rebung
  • jeruk maman
  • petai
  • jering

BUAH-BUAHAN



Penting :

Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
  • Buah anggur
  • Kurma
  • Oren
  • Epal merah
  • Strawberi
  • Peach
  • Prune
  • Kismis
  • Longan cina

  • Nenas
  • Limau
  • buah lai
  • tembikai susu
  • tembikai merah
  • tembikai cina
  • epal hijau
  • kiwi
  • buah pear
  • pisang
  • jambu
  • belimbing
  • durian belanda
  • mangga
  • betik
  • ciku
  • langsat
  • nangka
  • cempedak
  • pisang masak hijau
  • pisang nangka
  • pisang embun
  • pisang udang
  • ubi kayu
  • ubi keladi
  • sengkuang
  • manggis
  • macang
  • kuinin
  • binjai
LAIN-LAIN MAKANAN

Asam jawa membantu membuang air besar selain dari menyegarkan tubuh badan 
  • Biskut
  • Roti
  • Nestum
  • Quaker Oat
  • Cornflakes
  • Masakan panggang
  • Masakan rebus
  • Masakan kukus
  • Masakan bakar
  • Masakan salai
  • Asam jawa
  • Asam keping
  • Tempe
  • Burger
  • Nugget
  • Sosej
  • Bihun
  • Mee
  • Kuey teow
  • Laksa
  • Telur
  • Semua jenis ubi
  • Semua jenis makanan laut
  • Masakan berminyak boleh tetapi sedikit/jarang-jarang

AIR

Penting :

Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang

Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.

Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.

Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.

Air madu memanaskan badan.

  • air suam
  • air pati kunyit
  • jus pegaga
  • air halia
  • air kopi
  • air manjakani 
  • jus halia kurma
  • air madu
  • air ais
  • air sejuk
  • air bergas
  • air tebu
  • air cincau
  • air kelapa muda
  • air jus buah-buahan yang dilarang

KREDIT TO KAK HASNIDA

*** Kalau ada yang kurang, mohon perkongsian dari anda..... Share di Comment (^_^)

Pendarahan Kandungan usia 7 Minggu

Assalamualaikum w.b.t ~ [ Dugaan - Keguguran ]

Di sini, ena nak kongsikan pengalaman ena yang mungkin boleh jadikan pengajaran kepada mommies to be. Bila ena ceritakan pengalaman ena kepada kawan-kawan, seriously mereka terkejut dengan apa yang jadi pada ena. Cerita ini mungkin dapat dijadikan iktibar.


PART 1 - KEGEMBIRAAN
  • Tarikh ena nikah pada 15/11/13. Usia perkahwinan kami ada dalam 3 bulan. Kitaran haid ena memang teratur dalam 30-35 hari.. Tapi lepas kahwin, 2 kali ena datang bulan dengan kitaran 28 hari berturut-turut. So, mudah ena nak tahu hari subur.. Last datang period pada 31/12/13. So, kami rancang untuk dapatkan zuriat.. Mungkin perubahan hormon orang berkahwin kan, bila lepas hari subur tu dalam sehari ena senggugut yang amat sangat. Try research dekat internet. Ikut kajian, itu tanda janin nak menjadi. Tapi pikir, eh? takla... tu tanda nak period. Dalam seminggu! tiba-tiba ena tak boleh bau perfume. Ena & husband tak boleh pakai perfume, confirm ena pening.. Pelik jugak, tak kan lah effect cepat sangat kan. Tapi dalam seminggu dua jela.. Masa tu pikir ala tak hamil kot.. perubahan hormon je tu...Sampailah masa tiba untuk period lagi... TAPI?? Period tak datang pada hari ke 36... Eh?? tapi takde muntah-muntah pon?? Takde simptom pape.. So delay lagi... Hari-hari tunggu period.. Sampailah terlupa tengok kalendar tengok-tengok dah 3 weeks... Tiba-tiba, pada tarikh 17/2/14 (Isnin) ada keluar tanda nak period (spotting).. Masa tu macam dah kecewa lah... Confirm esok period! TAPI tak jugak.. 

  • So decide dengan husband, jom pergi ke klinik kesihatan (Selasa). Ya ALLAH.. masa tu nervous tunggu result.. Kena cek UPT. Mata terkebil-kebil tengok "POSITIVE" Cakap dengan husband. 'Abang, fy dah ngandung'. Husband cakap tak. Eh dia ni memain pulak.. Positive mean mengandung lah kan.. Penat nak bertekak last-last pergi kat nurse tanya. Then, nurse sahkan ya "AWAK MENGANDUNG" (hatiku berbunga-bunga). Masa tu jangan tanyalah kenapa air mata berjurai-jurai kan.. Macam tak percaya je sebab takde tanda ena ni preggy.. Muntah-muntah memang takde.. So pikir dalam-dalam tenang-tenang.. adalah sikit tanda seperti bibir kering even kuat minum air mineral, sakit breast membengkak, kuat makan & bisa tulang belakang. Semua tu tak perasan maybe nampak terlalu remeh & sibuk dengan kerja. Petang terus buat buku merah di klinik berdekatan. Usia kandungan dah masuk 7 minggu.. Start ena period 31/12/13. so dikira hari pertama sampailah 17/2/14. 7 minggu??? eh dah lama dah.. tapi ikut betol-betul baby baru 4 minggu. Patut perut buncit semacam je.. hehehe...Sempat tanya nurse kenapa semalam saya ada keluar tompok coklat. Tapi nurse cakap itu normal sebab proses nak benamkan janin. Lega hati bila dengar. Bagitahu family semua tak percaya. Yelah cepat jugak ena mengandung. Mak mentua siap buat doa selamat hari tu jugak.


PART 2 - KESAKITAN BERMULA
  • Besoknya (Rabu) ena keje macam biasa tapi cuma yang tahu 3 orang je yang ena preggy. Yelah macam terlalu awal nak bagitahu bos kan. Pada hari tersebut ena memang aktif macam biasa lah buat kerja. Tiba-tiba dalam pukul 2 petang ena pergi toilet tengok ada lagi spotting. Tapi releks lagi.. Then, pukul 4 lebih ena tengok dah jadi warna pekat. Masa tu mula rasa tak sedap hati. Terus bagitahu officemate. Dia suruh pergi cek doktor. Call mak mentua pon cakap benda sama.. Tiba-tiba rasa sakit perut belah kiri. Masih releks-releks lagi tu buat keje slumber sampai pukul 6 petang.. Habis kerja, terus ajak husband pergi hospital. 
  • Masa di wad kecemasan, doktor try scan baby pada perut tapi takde pape pon kelihatan. Hati dah risau ni. Doktor tu panggil doktor yang lain pula... Scan lagi tapi tetap tak nampak. Doktor terus cakap awak kena tahan wad. Ishhh nervous gila bila tak dapat scan baby. Bila ena masuk wad, first doktor masuk 1 muncung itik dekat bawah. Masa tu memang rasa ngilu la.. Husband pon siap tengok sekali. Rupanya ada luka di bahagian serviks. Husband tengok lah doktor lap-lap luka tu. ish kalau ena confirm tak sanggup nak tengok.
  • Kemudian, doktor panggil masuk 1 bilik ni untuk scan baby melalui bawah.. Duhai, muncung itik tadi pon buat ena rasa ngilu ni kan lagi nak masuk benda lain. Memang redha jela.. Pikir nak tengok keadaan baby je... Lega hati bila dapat tengok kantung baby. Tiba-tiba doktor cakap tak nampak jantung.. masa tu memang ramai doktor pelatih.. diorang terus rasa lega "ala awal lagi ni, memang tak nampak lagi jantung" Hati rasa lega lagi sebab dah nampak kantung kan.. denyutan ada. Alhamdulillah. Doktor suruh datang lagi 3 minggu untuk tengok baby. malam tu ena dah start bleeding sikit tapi pikir sebab luka je.. so takde menganggu baby. Masa ni mak mentua je dapat datang tengok ena. Esok ena discharge. 


PART 3 - KESEDIHAN
  • Lepas keluar hospital (Khamis) kami terus balik ke pontian.. Sepanjang perjalanan dari Muar ke Pontian, perut ena bisa je.. Mungkin sebab luka pada serviks. Sampai rumah ena terus demam panas.. Mula lah sakit kepala, 2 3 pagi tak boleh tidur badan terlalu panas. Esok nya (Jumaat) ena dah mula bleeding sederhana tapi doktor cakap kalau darah dah banyak & ada keluar isi perut ikan, direct pergi hospital.. So, releks dulu la kat rumah.. Lusa (Sabtu) pada pukul 5 pagi ena mula rasa sengugut yang amat sangat. Peha belah kiri mula rasa kejang.. Pergi toilet tengok ada ketulan darah beku. Hati dah mula tak sedap, husband hantar pergi hospital. Ingat sampai pukul 6 pagi tu boleh lah cepat cek tapi tahu apa berlaku?? Selama 3 jam ena bertarung nyawa menahan kesakitan pada perut ni. Dia punya sakit memang first time rasa. Ngilu di bahagian bawah perut. Panggil nurse, boleh pulak tak dilayan.. Cakap doktor pukul 9 pagi baru ada. Hati dah menyirap-nyirap ni. EH.. Tunggu dah nazak ke baru nak panggil? Tak kan takde satu doktor pon? jawapan senang je cakap hari minggu. Eh tak kira lah hari biasa ke hari minggu ke takkan tak perlu standby??? Minta urine test, masa tu dah bercampur darah, minta lagi. ena dah takde kudrat nak bagi urine lagi. semua ada darah. Last-last dapat pon sikit itu pon cakap tak cukup. Duhai, dah tak mampu bagi dah. Lepastu salah kan kita pulak cakap bagi lambat urine, so lambatlah dapat result. APA PERASAAN KORANG BILA DAPAT JAWAPAN BODOH DARI NURSE????? Ya Allah, hanya Dia yang tahu perasaan ena dengan menahan sakit lagi.. REDHA dan TAWAKAL saje masa tu. Takpe dekat dunia engko lepas nurse... dekat akhirat engko jawablahya... Aku manusia teraniaya... 
  • Pukul 9 pagi doktor sampai terus tunjuk pad (nak tunjuk darah beku) kat doktor. Then, lega bila doktor cakap "uwhh takpe ni darah beku je, bukan isi perut ikan". maknanya baby selamat lagi.. Doktor pon scan perut.. Eh,, tak nampak pape pon.. Cakap dengan doktor, haritu scan bawah baru dapat tengok.. Then, doktor pon cek lah ikut bawah. Ya ALLAH .. terkejot bila doktor cakap "janin awak dah keluar la'h" terpinga-pinga kejap tanya lagi doktor, "apa yang keluar??". "anak awak" Perasaan ena terus je menangkap 1 kepala bukan kepalang rasa melayang fikiran pon terbang dah tak pikir doktor korek keluar semua isi. Fikir anak aku dah takde.. Bila tengok warna putih tu, baru tersedar. ena terus menangis, meraung entah apa lagi ena buat. Mama & mak terus tenangkan ena yang dah tak tentu arah. Dah tenang barulah dapat rasa sakit tu balik.. Mampu bergenang air mata tengok janin ena dalam 1 botol kecil.


PART 4 - SAKIT PERUT
  • Ena kena tahan wad.. Masa tu air mata tak henti-henti turun sampailah ke katil wad. Masuk pulak wad bersalin. Lagi parah tengok perut diorang yang dah besar-besar.. Ya ALLAH, rasa tak kuat je masa tu.



  • Pada pagi esoknya (Ahad) ena rasa sakit perut ngilu di bawah perut.. Bagitahu doktor, then doktor nak scan. Terkejut bila tengok ada uri tertinggal lagi. Ya ALLAH, apa lagi dugaan kali ni, patutlah sakit nya perut ni. Lepas doktor korek tu, doktor scan lagi. Doktor cakap ada lagi sikit je tapi yang sikit tu biar dia keluar sendiri, dalam 1 or 2 hari akan keluar darah beku.. Ena langsung takde cuci sebab nurse cakap ena jenis yang keluar sendiri. Korang tahu tak even tinggal sikit pon korang boleh bayang tak bisa dia macam mana? nak guling-guling kot.. Kena tahan wad lagi.. duhai memang tension lah.. Akak yang sama duduk dalam wad mula pelik kenapa doktor tak nak cuci perut ena? mahu diorang tak stress tengok ena asik pegang perut je... demam pulak menjadi-jadi.. doktor tahu cucuk ubat tahan sakit. Tangan dah bengkak macam-macam kena cucuk. Antibiotik lagi. 3 dalam 1 cucuk dekat tempat sama.. mane tak bengkak.. Esoknya (Isnin) ena tengok dah keluar darah beku. doktor scan tengok perut dah bersih. So ena discharge. 


MORAL OF STORY
  1. Kalau rasa period dah lewat tu cepat-cepat lah cek UPT. Jangan tunggu nak muntah bagai baru nak pergi cek. Kalau dah tahu awal, at least dapat jaga kandungan dengan lebih baik. Sepanjang mengandung ena takde morning sickness..
  2. Mungkin bagi sesetengah orang 'spotting' adalah normal semasa mengandung tapi tak semua badan kita adalah sama. Cepat-cepat pergi cek doktor ok. 
  3. Tidak terlampau aktif even korang rasa ok je ni. tak sakit. Sakit tu bukan terus datang. Lama-lama kumpul lepas tu jangan tanyalah kenapa sakit itu merana berhari-hari macam ena. 


PART 5 - BERPANTANG

  • Sampai rumah, semua terkejot takde cuci termasuk tukang urut.. Ena nak jawab apa kalau pihak hospital tak nak cuci kan. Ingat sampai rumah boleh releks? Hari-hari ena sakit perut. Tukang urut cek perut cakap perut ena ada lagi ni. Ambil langkah lain, minum jeli gamat & bertungku. Masa urut tu memang rasa ngilu la, perut mengeras.. 3 hari dalam hospital, badan mula la sakit penuh angin 1 badan.. Alhamdulillah, darah beku beransur keluar dan nak masuk 6 hari ena keguguran. cuma demam ni tak surut lagi. Orang kata kalau tak cuci, memang kita demam jela... hmmm... 2 kali sehari mandi air rebusan serai wangi untuk kurangkan demam panas ataupun sapu asam jawa di dahi. Doakan ena cepat sembuh ye. Alhamdulillah sampai sekarang ena masih kuat walaupun macam-macam dugaan ena tempuhi.

Anda alami sembelit? Cuba tips mudah ini.

Assalamualaikum w.b.t~

Ada sesiapa yang biasa alami sembelit? Almost semua orang ada alaminya kan? Termasuk ena sendiri.. Dulu masa usia remaja memang ena selalu alami sembelit sebab ena ni jenis yang kurang makan sayur & kurang minum air masak.. So no wonder kalau selalu kena.. Kadang2 tu sampai seminggu ena tak membuang. Stress sangat sebab perut keras. And last2 ena dapat petua ni dari mak kawan ena. Seriously mula2 macam tak caya kan sebab ena seminggu tak boleh buang then dia cakap lepas makan esok confirm keluar cair je kan... Yelah macam2 ena dah cuba. makan betik lah... minum air masak banyak2 pon tak jalan. Maybe ada masalah penghadaman. TAPI bila ena cuba memang betul2 mujarab.. Alhamdulillah.. tak keluar modal banyak... makan pon sedap kan.. 




Kebaikan SUNSWEET PRUNES:-
-Melancarkan pembuangan
-Antioksidan
-Baik untuk diet
-Anti kanser
-Mengandungi vitamin

glass of water Makan KFC Semasa Berdiet?
.
.
.
.
CARA PENGAMBILAN
1) Makan minimum 6 biji SUNSWEET sambil minum air masak berulang kali. Kalau dah sedap sangat makan lebih pon takpe..
2) Makan sebelum tidur. Pastikan selepas makan malam.

Kelebihan makan SUNSWEET ni detoks dalam badan kita. So tunggulah result esok pagi.. Memang korang rasa cirit-birit. Lancar je pembuangan tu. Badan sihat, wajah pon berseri :)

SELAMAT MENCUBA!