ツ Teman Tapi Mesra

Gaya Selebriti Berhijab Paling Trending di Malaysia

Selebriti yang dipilih ini berdasarkan "Like Tertinggi" di Instagram yang berjaya melepasi 50K likes dari follower. Mari kita lihat artis berhijab yang berjaya memikat hati netizen untuk bergaya seperti mereka. Pasti ada keunikan pada diri mereka sehingga mereka menjadi antara yang berpengaruh di Malaysia.



1. Neelofa

Tak salah kalau ena katakan tahun ini merupakan Tahun Bertuah buat Neelofa kerana :

1. Digelar 'Queen of Trend' mempunyai follower paling ramai di Malaysia mengalahkan Nora Danish iaitu 5M followers. Kini Lofa Jutawan Muslim Muda Malaysia Paling Berpengaruh.

2. Merupakan antara 300 individu yang tersenarai dalam "Forbes 30 Under 30 Asia 2017". Maka selayaknya mendapat gelaran 'Beauty with Brain'.

3. Gambar yang dikongsi nyata memberikan "Like Tertinggi" dan kebanyakannya melebihi 100K! Gayanya sentiasa menjadi perhatian dan jangan tak percaya walaupon Neelofa sering mengenakan Shawl tetapi "Like Tertinggi" adalah ketika Neelofa memakai Tudung Bawal. Ternyata gaya simple itu lebih menarik perhatian netizen kerana tampak lebih manis.








2. Hanis Zalikha

Kenapa ena pilih Keknis ditempat kedua? Haaa.. kerana gayanya banyak mencapai likes lebih daripada 70K!

Hijab "On The Go" ni yang buat ena suka sebab mudah tak perlu banyak masa nak pin tudung. Lebih praktikal untuk mak2 macam ena ni nak dukung anak dan pasti pilihan pelajar juga kalau terlambat nak pergi kelas kan. Ni memang gaya yang paling dekat dengan ena.

Almaklumlah bila ena ni saje nak melaram ala2 Neelofa tak sampai setengah jam tudung ni dah senget2 dalam kereta dikerjakan Dhia Sumayyah ni (",). Minat sangat tarik tudung ni.. Adui..Hahaha.. Sabarlah mak2.









3. Mira Filzah

Pelakon cantik Mira Filzah berpeluang untuk beraksi sebagai model 'Catwalk' di pentas antarabangsa sempena "Couture New York Fashion Week 2017" pada 8-10 september lalu.
Dengan sebab itu, rating like naik sehingga mencapai 100K juga seperti Neelofa dan Hanis Zalikha. Gayanya memang sentiasa menjadi ikutan. Sangat stylo!










4. Elfira Loy

Pelakon genit berusia 23 tahun ini memang bijak mengenakan gaya yang nampak "Fresh & Look Young". Apa sahaja caranya memakai tudung pun menjadi ikutan sehingga rami komen meminta tutorial. Wowww..
Portal fesyen terkenal "Vogue.com" ternyata memuji stail dan citarasanya dalm berfesyen. Tidak mengecewakan like mencapai sehingga 58K!










5. Emma Maembong

Kepandaian Emma dalam seni melukis itu datang daripada ayahnya, Ismail Maembong, pelukis profesional terkenal negara. Jadi tidak hairanlah kalau hasil lukisan Emma teramat mengagumkan..
Ena tengok pon terpukau. Berjaya menghasilkan rekaan tudung berdasarkan hasil seni tangannya sendiri melalui koleksi terbaru yang baru dilancarkan pada 20 september lalu iaitu #mysketchbookshawl. Untung siapa dapt Emma kan :)








6. Dato' Siti Nurhaliza

Penyanyi nombor 1 Malaysia yang sentiasa menjadi kesayangan rakyat Malaysia, Dato CT memang sentiasa tampil menawan dan anggun, wajahnya lembut dan sentiasa nampak awet muda walaupon sudah berusia 38 tahun.
Pakai tudung  simple pon tetap dapat like banyak sehingga 50K!. Dato CT kalau pakai spec memang lagi comel kan macam "Baby Face". Semoga cepat dikurniakan zuriat satu hari nanti. InsyaAllah..









#Hasil survey adalah dari ena sendiri. But it's OK kalau korang rasa tak berapa setuju sebab pilihan masing2 kan... So mana satu pilihan anda? Boleh share :)

ClevergirlMY : Pengalaman menyertai Ujibakat Clever Girl Malaysia

Assalamualaikum..

Saje nak sharing pengalaman ena pergi ujibakat pada 22/4/17 di Persada Johor International Convention Centre. Sekarang tengah berlangsung di TV3 setiap hari jumaat jam 9.00malam. Walaupun tak terpilih di peringkat akhir tapi at least dapat lepaslah stage 1 tu. Mana tahu tahun depan ada rezeki boleh cuba lagi kan.



Masa ni tengah isi form. Sambil tu cameraman shoot spontan je picture ni. Tak sangka pulak banyak gambar dekat Instagram TV3. (^_^). Sempatlah study lagi tu sebelum tiba turn ena kan. Dia panggil 10 orang sekali masuk untuk exam.


STAGE 1 - Ujian Bertulis (IQ Test 30 soalan dalam masa 15 minit)


Haaa.. sempat jugak kena snap padehal tak perasan tu.. sebab khusyuk jawab soalan. Soalan merangkumi Matematik, Fizik, Hadiah Nobel, Sistem Perlembagaan Malaysia, Sistem Suria, Sejarah penciptaan dunia dan Geografi. Yang tu jelah ena ingat. Nak spesifik kan soalan tu memang tak berapa ingat pasal banyak exam amek tahun ni termasuk SPA. Matematik yang ena kelam kabut nak jawab sebab 15minit je..memang rasa tak cukup masa.


STAGE 2 - Sesi Pemilihan bersama juri TV3

Bab ni paling nervous sebab soalan spontan dari juri. So kena pandai cover suara tu supaya nampak natural je.. Kena sentiasa senyum. Firstly, kena cerita background, education, profession, hobby and so on.
Then juri mula tanya, nak buat apa dengan duit RM100K. Masa ni kena prepare awal2 sebelum datang ujibakat jika ditanya nak buat apa kalau menang duit RM100K. Bagi sebab kenapa saya patut dipilih. Soalan mungkin berbeza ikut pada peserta.


Bila juri suka and accept, akan dapat "Golden Ticket" ni. Tak bermakna dapat masuk final tapi ini adalah sebagai bonus yang korang terpilih antara ramai tu. Contohnya ena wakil negeri Johor, Jadi daripada yang terpilih tadi ni akan dipilih lagi 2 peserta setiap negeri (28 orang) untuk lawan di dalam "Boot Camp" pulak. Takde rezeki ena untuk ke final. Rezeki berpihak kepada "Visha" untuk wakil negeri Johor. Its OK sebab dapat juga merasa pengalaman ni kan..


Ni memang best sebab siapa yang lepas akan dapat cenderahati dari Penaja Serai Mas. Kira balik takde lah tangan kosong. Ena dapat set kecantikan Ratna. Memang bagus and sesuai pulak dengan kulit muka ena.

Tq for reading :)

Kisah Benar : Diganggu makhluk halus sebelum dan selepas keguguran 2 kali


*Peringatan : Kisah ini adalah benar dari pengalaman ena sendiri. Kalau berani baca, boleh teruskpan ! MAKLUMAN, gambar Wan Peah tu kasi feel seram je, tiada kena mengena dgn story ena..... 

1- Keguguran pertama FEB'2014 :



Kisah keguguran ni ena dah share dari entri lama pendarahan-kandungan-usia-7-minggu.
dan entri ni menjadi antara yang paling banyak viewnya.. Hari2 pasti ada yang singgah baca. Alhamdulillah rezeki dari nuffnang masih masyuk walaupun lama tak update.

Terima kasih yang sudi share pengalaman korang yang lebih kurang sama macam ena. Ena tumpang bersimpati. Cerita ni hanyalah untuk iktibar dan boleh dijadikan panduan. Jika ada alami seperti ena ni boleh pergi berubat ya..

Masa kali pertama keguguran pertama ni ena masih tak tahu ada gangguan halus. Cuma selalu dapat mimpi yang pelik. Antaranya :

1- Mimpi menyusukan anak
2 - Mimpi melahirkan anak lelaki
3 - Mimpi dipatuk / dibelit ular hitam
4. Ada benda berjalan belakang badan
5 - Selalu sakit kepala dan lemah


2- Keguguran kedua JUN'2014 :

Disebabkan kandungan pertama tu ena tak dicuci maka memang cepatlah lekat.. Lepas sebulan tu ena ngandung balik. kandungan ena dah masuk 3 bulan. Memang gembiralah sebab kandungan dah besar sedikit tapi ena di uji lagi. Kali ni gangguan ketara di dalam rumah.

Masa ni ena masih duduk di berek polis lama. Rumah tingkat paling atas iaitu tingkat 4. Nak dijadikan cerita memang malam ena selalu tinggal sorang sebab suami selalu shift malam. Jiran pulak memang takde. Kira kawasan blok ena tak ramai yang duduk.

<KISAH SERAM PERTAMA - BALING GULI>

Ada 1 malam ni ena terjaga dari tidur. Tiba2 ena rasa macam ada bunyi something. Betul2 dekat almari sebelah katil ena. Bunyi orang baling guli dekat almari. Masa tu mamai2 jadi ignore lah kononnya. Tapi mungkin dia macam tahu2 je ena terjaga lagi kuatla dia baling kan makin laju. Masa tu ena dah meremang. Berselubung habis berpeluh2 dalam selimut. Nak pulak masa tu ena tutup lamu memang gelap habis. Ya Allah nasib masa tu handphone ena pegang. Ena terus call suami suruh balik. Ena tengok jam dah pukul 1pagi ! Bila suami balik bunyi tu dah hilang.. pelik betul. 

<KISAH SERAM KEDUA - SUAMI DIPANGGIL MANJA OLEH SUARA LAIN>

Haaaa..rasa seram tak bila dipanggil2 manja tu? Ni suami yang cerita. Dia memang susah tidur malam.. Ada 1malam ni dia tengok tv dekat ruang tamu. Ena memang dah tidurlah. Masa tu jam 3pagi. Suami terdengarlah ena panggil dia "Sayang............" Dia bila dengar tu masuklah bilik kan.. Sekali dia tengok ena sedap berdengkur kan...Dia terus rasa meremang tak jadi masuk bilik nak tidur sekali. Jenuhlah dia duduk luar tengok tv sampai ke pagi. Berani jugak dia.. Kalau ena masa tu entah2 cabut lari !

<KISAH SERAM KETIGA - NAMPAK BAYANG2 HITAM DI PINTU MASUK RUMAH>

Ena keguguran seminggu selepas gangguan di bilik tu. Masa ni lagi down sebab dah 3bulan lebih. Tiba2 je gugur. Yang paling tak percaya tu doktor cakap takde janin pon nak bawak balik..Dia cakap dah hancur. Peliklah jugak sebab yang pertama tu baru 7minggu tapi boleh lagi bawak balik tanam kan. 

Then keluarga bawa lah ena jumpa ustaz sebab cuba ikhtiar mungkin ena diganggu. Memang betul sangkaan tu. Bila berubat tu ada someting yang lalu kat perut ena. Boleh rasa la masa dia turun tu.. Bila dah buang tu ustaz tu boleh tanya soalan pelik kat ena. "Kenapa awak tak muntah ye?" Eh..eh..eh... dia tanya lagi lah ena bingung..

Selepas berubat tu, suami ena pagarlah semula rumah. Tapi selepas 2 hari tu, ena terlelap waktu siang, dapat mimpi ada 1bayang hitam lalu depan pintu, kemudian dia buka pintu. Ena terus terjaga then pergilah tengok pintu tapi terkunci.. Masa tu tinggal sorang2. Ena jadi bingung kenapa dapat mimpi macamtu. Seolah2 macam nak bagitahu something mungkin suami pagar tu tak kuat. Entahlah.. Ni firasat ena lah.


<KISAH SERAM KEEMPAT - JIRAN NAMPAK LEMBAGA HITAM LUAR RUMAH>

Selepas dari kejadian tu kami dapatlah beli rumah kat luar. Sebab ena tak sanggup dah nak duduk berek yang seram tu. Ingatkan bila dapat duduk luar tu dah tenang tapi rupa2nya lagi teruk ena kena!

Kebetulan yang duduk sebelah rumah ena seorang ustaz, dia lah yang mula2 tegur cakap ada benda ikut ena. Dia cakap kalau ena keluar rumah, bila nak balik rumah je, benda tu dah sampai depan rumah dulu. Yang jiran depan rumah pulak nampak lembaga ni duduk berlegar2 dekat tingkap rumah. Sebab ena tidur tepi tingkap. Ibarat benda tu macam jaga ena la. Bila jiran2 dah cerita macamtu, korang rasa ena camne? tak tenang hidup weyyyhhh... Dia macam tahu2 yang ena dah tahu, mula lah dia kacau hidup ena. Memang terasa benda tu ikut je. Ustaz tu taknak pagar rumah ena dulu sebab kalau dia pagar, ena akan kena lagi teruk. Jadi dia buat appoinment dengan pengamal perubatan Islam Darussyifa Bangi.

Ada 1malam ni ena tengah duduk tengok tv, Tiba2 rasa macam ada orang nak pegang bahu ena, memang takde orang tapi memang kau boleh rasalah macam ada orang nak sentuh bahu kan. Ena terus bangun diri depan pintu. Lama juga la ena tercegat kat depan pintu tu sampai jiran ena menjerit terkejut tengok ena. Ena ketawa jela. Rupanya dia nampak tu benda lain :( Kau rasa?

<KISAH SERAM KELIMA - MAIN PINTU>

Ena tengah lipat baju dalam bilik, Pintu sengaja biar tak tutup rapat. Tengah2 lipat baju tu tiba2 pintu bergerak dan dibuka perlahan2. Takde angin pon! krik......krik......krik........ terus pecut lari rumah jiran!  

<KISAH SERAM KEENAM - MENYAMAR ENA>

Ini adalah paling seram yang pernah dilalui ena. Ena memang tak nampak dan tak sedar tapi orang keliling yang nampak tu bukan ena. Jadi ko rasa macam nak caya ke tak ye? Kisah ni tahu pon selepas berubat. 

Kami ajaklah kawan kami ni yang baru berkahwin tidur rumah. Sebab kami baru pindah, jadi saje jelah nak invite pengantin baru. Kawan ena ni nama dia "A" tak boleh tidur malam tu dia rasa tak sedap hati sangat. Sampailah esok pagi pukul 6pagi dia nak balik, dia ketuklah pintu bilik ena. Ena terjaga dari tidur tu ena capai tuala tutup rambut sebab ada suami dia kan. Masa ni ena mamai. Bila ena buka pintu ena tengok muka diorang PUCAT & TERKELU. 

Dengan tergagap si "A" cakap, "Kak, kami nak balik dulu ye". Ena pon angguk jela, then tidur balik.
Korang tahu tak apa yang berlaku sebenarnya??????? "A" ternampak ena ni masih tidur atas katil. Yang depan mata dia tu benda lain. Sebab ena pakai tuala kan.Jadi dorang tak nmpak muka ena sebab ena tunduk tanpa cakap apa2. diorang memang pecut terus masuk kereta dah tak toleh belakang dah masa tu.

Sebenarnya banyak lagi kisah aneh berlaku pada ena sampailah ena macam dirasuk di tempat kerja. Ena ni kecik je tapi orang tak kuat nak angkat ena. Masa ni ena memang mengamuk je tangan dah tak boleh gerak. Suami pon tak larat nak dukung.


3 - Rawatan bersama pengamal perubatan Islam Darussyifa

Disebabkan ena dah teruk kena tu, terpaksalah ustaz ni datang dari Bangi ke Muar semata2 nak ubatkan ena ni. Ena memang dah lemah tak boleh bangun. Tengahari tu kena kacau kat kilang, petang tu jugak berubat.

Ena taknak cerita details apa berlaku sepanjang rawatan tu cuma yang ena nak cakap akhirnya ena dapat muntah jugak. Ingat tak yang ena tulis ustaz pertama tu pelik kenapa ena tak muntah?? Sebab tekak ena dah diikat supaya tak muntahkan 3 biji bebola kristal yang ada dalam perut ena. Selepas ena dapat tarik keluar ikatan dekat tekak tu barulah ena dapat muntahkan 3biji bebola kristal tu. Perut yang diikat pon dapat dileraikan. Subhanallah..Sebabtu lah ena susah nak dapat anak..
(Persoalan...."Kenapa ada 3biji??". Ena pon tak tahu sampai sekarang.. Menjadi tanda tanya dan tak mampu nak difikirkan kenapa).

Yang paling tak masuk akal tu ena dipakaikan cincin emas yang tidak dapat dilihat oleh kami sekeliling ni. Lama jugakla ena taknak bukak cincin tu padehal ena tak nampak pon ada cincin di jari.. Orang sekeliling bingung ena main jari. Seriously ena sedar je masa tu tapi yang pasti ena tak tahu kenapa ena ikut je apa ustaz nak. 

Selepas berubat tu Alhamdulillah semuanya pulih. Barang2 yang diberi tu sudah dipulangkan kepada Tuannya.. Ena pon sendiri tak tahu angkara siapa sebab ustaz kata lebih baik ena tak perlu tahu. Dia cuma nak ena bersendirian tanpa ada anak dan buat hubungan suami isteri panas.

Ustaz cakap selepas beberapa hari ena akan dapat mimpi. Memang betul selang 2-3 hari tu ena dapat mimpi ular banyak sangat datang kat ena. Betul2 dah sampai hujung kaki ena. TAPI... tiba2 ada sorang lelaki berpakaian jubah putih cakap dengan suara yang garau "Jangan ganggu dia...". Ular yang banyak tu tiba2 berpatah balik tinggalkan ena.. Sejak dari tu hingga ke harini ena dah takde dapat mimpi ular mahupun bayi. Jika korang dapat mimpi macam ena tu better berubat lah.

Syukur selepas 6 bulan tu ena disahkan mengandung. Ya Allah masa ni ena trauma sangat. Sentiasa amalkan zikir dan doa yang dipesan sebelum keluar rumah. Takut sangat selagi kandungan tak cecah 4bulan. Kenapa? Sebab benda tu nak kan janin ena yang belum di tiup roh.. Siang malam hidup tak tenang fikirkan kandungan ni. Setiap minggu kalau boleh nak scan je kandungan ni nak pastikan sentiasa selamat. Alhamdulillah mengalir airmata ni bila lihat kandungan bergerak... 

Ena selamat melahirkan anak perempuan. Syukur akhirnya ena dapat melahirkan seorang baby yang comel iaitu DHIA SUMAYYAH (Sinar Kebanggaan) pada 30/8/15. Selama setahun setengah penantian ibu & ayah nak dapatkan anak.


TERIMA KASIH YANG SUDI BACA SEHINGGA HABIS ENTRI NI. JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN ATAU PERLUKAN PERTOLONGAN BOLEH MESEJ DI COMMENT YE. INSYAALLAH ENA CUBA BANTU.