ツ Teman Tapi Mesra

Cara Berkesan Merangsang Kecerdasan Otak anak Bawah 2 tahun

Assalamualaikum Reader :)

Alhamdulillah semalam genap usia Dhia Sumayyah 2 tahun 2 bulan.

Seronok sangat sebab selain dapat membesar depan mata, ena boleh ajar dia directly sebagai persediaan untuk pra sekolah akan datang.

Apa yang Sumayyah dah pandai di waktu usia dia 2 tahun?? 

1. Kenali huruf A-Z
2. Minat mengaji dan kenali Alif Ba, Ta, Sa
3. Kenali warna dalam Bahasa inggeris
4. Kenali anggota badan dalam Bahasa Inggeris
5. Hafal 1-10 dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris (Sekarang mula sebut nombor belasan)
.
.
Persoalan : Why BI??? Kenapa tak ajar anak guna BM?

 Jawapan : Sumayyah mula berjalan pada usia 1 tahun 1 bulan. Gigi tumbuh pada 1 tahun 2 bulan. Jadi proses dia lambat sedikit berbanding kanak2 lain. Dia cakap pon sebenarnya lambat dan agak pendiam sebab dekat rumah yang ada cuma ibu dan ayah. 
So inisiatif yang ena research untuk anak cepat bercakap adalah dengan mengajar dalam BI. Bahasanya lebih simple dan mudah di dengar.. 
Tapi memang betul bila ena ajar sebut "MATA", dia taknak sebut, then ena sebut "EYES" baru dia ikut. Maybe dia rasa senang untuk disebut. Bila anak dah boleh bercakap dan petah baru ena ajar dalam BM.



Jadikan "Silent Teacher" peneman anak (Boleh target tapi tidak memaksa)


1. Flash Card atau buku

Pada usia lingkungan 1 tahun dah boleh dedahkan anak kepada buku ataupon flash card.
TAPI INGAT ! Jangan memaksa. Set your mind anak masih kecil.. Jangan sekat kebebasan dia bermain.

Pertama.. belikan buku yang simple sahaja sebab first impression bagi anak2 adalah dia taknak mengenal apa yang terkandung di dalam buku. Tapi yang dia tahu adalah koyakkan atau buang. Its OK jangan marah dia.

Esok2 berikan lagi kepada anak. Anak masih koyakkan. Its OK jangan marah dia. Sampailah buku tu dah lunyai pon takpe.. This is learning for child. Tak kisah lah kalau dia tak suka berbulan2 atau setahun.

Percayalah.. oneday, anak akan datang pada kita dengan bawa buku tu sambil tunjuk ini apa? Bila dia menunjukkan minat barulah slowly ajar anak.
.
.
Persoalan : Kenapa beri anak buku  masa dia masih kecil ? Nantikan cikgu ajar di sekolah,

Jawapan : Supaya anak tak kena "Culture Shock" di Pra Sekolah nanti. Kalau boleh ajar dia faham apa kegunaan buku itu. Lama2 dia seronok dan minta lagi untuk baca.



2. Puzzle Play Mat (Alphabet or Number)

Sama juga konsep jangan memaksa. Sumayyah tak berminat pon dekat huruf pada puzzle ni. Pada usia setahun dia cuma keluarkan huruf tu dari puzzle. Lepastu campak ke merata tempat.

Jangan frust apa yang dia lakukan. Cuba lagi bagi sambil sebut "A". Dia campak sambil buat muka bosan dengar perkataan "A". Tapi percayalah sebenarnya dia dah simpan dalam otak perkataan "A" tu walaupun taknak sebut. Dalam masa setahun Sumayyah dah boleh pegang setiap puzzle sambil tunjuk pada ibu ini "A". Dan huruf seterusnya.

Pastikan dia tidak hafal semata2. Tapi kenali apa huruf yang ditunjuk. Ibu uji dengan ambil huruf atau nombor secara rawak dan tanya kepada anak. Jika sebutan itu betul, maka memang dia kenal. Jika tidak, ajar lagi sampai dia kenal. Kalau boleh ajar secara rawak. Bila anak sudah cam, baru ajar ikut turutan.


3. Wooden Puzzle (Alphabet or Number)

Puzzle ni ena suka sebab ada blok. Jadi anak suka susun. Beli di Lazada hanya RM17.20 after diskaun. Boleh taip "Wooden baby puzzle".



4. Lego Builder

Permainan ini memang sangat bagus sebab efektif untuk merangsang anak belajar perkara baru. Hari ni dia buat bentuk A. Esok dia buat bentuk B. Akan ada Innovasi di situ.

Selain itu, akan timbulkan kreativiti berdasarkan imagine oleh anak itu sendiri. Secara automatik anak akan berfikir untuk menyelesaikan masalah dari apa yang cuba dia lakukan. Anak juga akan jadi lebih confident.



5. Rainbow Balls

Bola ni ena beli 200pcs.. Memang puas hati Sumayyah baling2 dalam katil dia.haha.. Beli di Lazada juga. Harga ikut kepada berapa unit bola. Rate RM10-RM40. Boleh taip "Colourful soft plastic ball". Selain anak seronok bermain, ajar dia untuk kenal warna yang ada. Sangat efektif untuk anak cepat kenal warna.



6. Bowling Set

Bowling ni sangat bagus ajar masa anak berusia 6 bulan. Kenapa ena pilih bowling? Untuk anak belajar sifat "SABAR" dan "FIKIR".

Pada usia seawal 6 bulan ni bagus untuk melatih anak supaya susun bowling secara tegak. Kebiasaanya anak akan marah bila dia tak dapat susun bowling ni. Sumayyah sendiri asyik marah sampai tahap menangis bila kecewa dia tak dapat tegakkan bowling tu.

Hari2 dia praktikkan sambil marah dan baling bila tak dapat buat. Dalam masa seminggu juga lah baru dia dapat susun tegak sambil tepuk tangan :).



7. Buku Iqra'

Pada usia 1 tahun 11 bulan baru ena ajar sumayyah mengaji. Yang ni ikut kepada cara masing2.. macam ena ikut pada usia ni sebab sebelum tu ena latih dia untuk tidak mengganggu ena ketika solat.

Biasalah budak2. Apa yang ibu dia buat memang dia suka kacau. Dari dia kacau duduk dan berdiri depan sejadah, duduk kat pangku, jalan ulang alik sampailah dia dah faham untuk menunggu ibu selesai solat. (Sekarang cuma dia lalu jelah depan ena).

Pleaseee jangan marah dia ganggu kita solat. Sebab bila kita marah dia, automatik dia akan rasa tak suka. Apa lagi dia nak melihat dan belajar. Anak cuma nak rasa selamat di samping kita. Maka ajar dia untuk duduk di tepi. Insya-Allah dia akan faham nanti.

Sebelum mengajar Sumayyah ngaji, ena biasakan mengaji depan anak. Sumayyah pada mulanya memang kacau habis. Siap tutup Al-Quran tu tak bagi baca. Bagi dia lihat sehingga dia dah mula tak kacau kita mengaji.

Kemudian tengok kalau dia berminat untuk ikut serta. Ya Allah Sumayyah excited taw first time dapat buku Iqra'. Bersungguh2 dia ikut baca. Terharu pada bacaan pertama dia ikut sebut Alif... Ba.. Ta.. Sa..

Jangan push anak terlalu banyak. Tengok berapa banyak minat dia nak teruskan mengaji. Biasanya Sumayyah nak ngaji dalam tempoh 5-10minit je. Kejap kan? Yess.. ikut time dia. Jangan paksa dia kalau dah taknak. Esok cuba lagi. Sampai dia dah hafal.
.
.
Dialog harian (Tanpa buka buku Iqra'):

Ibu : Sumayyah, cuba baca Alif...
Sumayyah : Ba.. (Dia sambung..)
Ibu : Ta (Ibu sambung..)
Sumayyah : Sa...(Sumayyah tahu ikut turutan)



Eye Contact (Sebut perkataan yang sama pada satu masa tertentu.)

Jika nak ajar anak pada satu perkataan, contohnya "EYES". Sebut sekerap yang mungkin sampai anak berjaya untuk sebut dan ingat. Dalam apa jua proses pembelajaran pasti kena ada Eye Contact. Terutama bila anak respon kepada sesuatu, elakkan menjawab sambil main handphone. Anak sangat perlukan perhatian di saat dia inginkan kepastian.

Jangan push anak dengan sebut perkataan yang banyak dalam 1 hari untuk elakkan mereka keliru untuk ingat. Belajar perkataan basic sebara berperingkat.

Susu, air, makan, buka, tutup, sedap, nak, taknak, habis,dah, tidur, poo poo, angkat tangan, mandi, jom, bye2, salam dan sebagainya....

Ajar anak untuk kenal siapa dia, ibu, ayah, atuk, nenek dan saudara lain. 

Pastikan bila kita tanya dia siapa.. Dia tahu nama dia Sumayyah.


Menyanyi sambil menari.

Idea menyanyi ini adalah saranan daripada doktor apabila Sumayyah lambat bercakap dan pendiam. Kesan dari aktiviti ini Sumayyah cepat pick up banyak perkataan. Budak2 memang suka kan muzik. Tak kisahlah lagu apa yang penting boleh merangsang anak untuk menyanyi dan menari.

Pilih lagu yang penuh isi pembelajaran. Contoh paling basic lagu ABC, If you happy, One little finger dan sebagainya. Sebab sambil anak menyanyi, pergerakan badan itu penting untuk dia kenal apa yang disebut.


Sekarang Sumayyah mula belajar menyanyi lagu cina. Hari2 ena buka siaran kartun cina. Haha.. Tak sangka pula dia boleh ikut. Ibu lagi suka kalau Sumayyah boleh cakap banyak bahasa. Ammminn.. Semoga dipermudahkan.


TQ Reading :)

Photoshoot Peraduan Gugu Gaga Bebe Anugerah 2017

Assalamualaikum Reader :)

Tu namanya rezeki dari Tuhan, bulan lepas sebenarnya ena terpilih untuk sertai ujibakat Pengacara terbitan RTM tapi masa tu last minit tak dapat hadir sebab Sumayyah demam panas. Jadi ena terpaksa batalkan hasrat ke KL tak sampai hati nak tinggalkan Sumayyah pada orang.

Pada masa yang sama, ena telah diberi peluang untuk muncul dikaca TV bagi sebuah rancangan dokumentari berkait TIPS penjagaan kenderaan! Info penuh boleh baca disini!

Tuptup... bulan ni dapat pulak wassap dari pihak Anugerah bahawa anak terpilih ke peringkat Semi Final.. Alhamdulillah... 
.
.
PUSINGAN PERTAMA : PENYERTAAN

Ena isi borang masa bulan April.Haa lama tu. Dari ena mengandung memang amalkan minum air Anugerah.. Sampailah lahirkan Sumayyah amalkan pula Minyak Bebe dan Tungku Herba Bayi Anugerah. 

Kesetiaan selama 2tahun ni dan Sumayyah layak untuk sertai, maka ena pon hantar penyertaan ni.. Yang bestnya boleh hantar banyak borang, So ena hantar 4 keping gambar :)




Best kan hadiah disediakan. :) 

Promosi memang besar-besaran jadi memang hebat para pesertanya sampai 10K!


Penyertaan Pertama. Masa ni Sumayyah baru setahun 8 bulan. Belum berjalan lagi.

Susah jugak nak suruh dia tengok kamera.


Penyertaan kedua. Mood anak baik sebab dapat tunggang Unicorn :)


Penyertaan ketiga. Idea ayah nak buat ala2 pancing ikan kan.. Shoot di Tg Emas, Muar. 

Seronok dia main pancing2..


Penyertaan keempat. Sumayyah suka susun barang.. Jadi senanglah sikit nak pujuk dia main dengan botol ni.. Dah dapat jalan masa umur setahun 11 bulan.

Tapi bukan Sumayyah yang susun ni taw.. Hebat dia kalau dapat susun macamtu :)


Bayangkanlah hantar dari bulan April, Then tamat pada 31/8/17. Jadi lama masa menunggu kan. 

Bila Anugerah umumkan peserta ramai, masa ni ena rasa peluang nak ke next stage macam tipislah. Sebab almost yang masuk memang comel2 belaka.
.
.
PUSINGAN KEDUA : UNDIAN "LIKE" TERTINGGI

Dalam masa 2bulan lama Anugerah menyepi, akhirnya ena dapat wassap pada 16/10/17 bahawa Sumayyah terpilih untuk menjalani sesi fotografi bersama jurugambar profesional.


Lokasi : POP STUDIO Setia Alam, Shah Alam. 


Kategori : B (13-24 tahun)
Tarikh : 25 Oct 2017
Tema : Biru


Susah juga nak pujuk Sumayyah pose kat depan kamera ni..Dia memang tak pernah pose di studio. 

Jadi memang dia tergamam tengok semua orang..

Buka lagu pon jenuh dia taknak menari.


Bila ibu suruh senyum, die kenyit mata pulak :)


Haaa...nampak.. ibu dia yang beriya pose macam2 tapi anak macamtu je keras sampai sudah.. Sabarlah nakkk




Insipirasi aksesori ena pakai pada Sumayyah adalah dari penampilan anak Che Ta ni.. 

Geram tengok dia ni pandai bergaya.


Dari lahir sampai sekarang masih setia dengan minyak ni. 

Paling best selain melegakan sakit perut, kalau Sumayyah terjatuh dan kepala dia bengkak cepat2 sapu minyak ni. InsyaAllah esok dah tak bengkak lagi..


Tuam perut Sumayyah dari lahir sampai usia dia 6 bulan.


Terima kasih untuk pihak Anugerah sebab bagi freegift pada Sumayyah.. 

Jatuh cinta pakai minyak kasturi ni. 

Sapu pada belakang telinga anak.. Memang wangi dan anak tidur lena.

TQ READING :)

Review | Cozuma Lipstick | Berry Me & Romance Pink

Assalamualaikum..

Ena bukanla sejenis yang suka pakai lipstik secara jujurnya.. sebab kebiasaannya tak kekal lama ataupun bibir ena mula kering. 

Tapi sejak gunakan 'Cozuma Lipstik' selama 4 bulan ni sumpah jatuh cinta taw. Warna memang banyak pilihan. So ena review 2 warna dulu ok. 

Korang mesti nak pakai lipstik yang boleh kelihatan cantik tapi dalam masa sama mengekalkan kelembapan.  Harga berpatutan hanya RM44 sahaja.


Antara kelebihannya adalah :


Untuk kelihatan lebih menawan @ menggoda, boleh cuba 'Berry Me'. Warna ni macam merah hati..


Mula2 pakai memang pekat tapi kalau tak suka boleh touch sedikit sahaja seperti gambar di atas ini. Tak perlu makeup tebal dah cukup naikkan seri wajah.


Kalau untuk santai2 ataupun setakat nak pergi supermarket ena cadangkan pakai warna 'Romance Pink' sebab warna ni lembut sangat. 

Tak terlalu menonjol @ menyerlah. Just natural look. 

Kalau tak makeup pon pakai lipstik ni dah nampak berseri taw. Memang jadi favourite!


Untuk ketahui lebih lanjut boleh layari FB

Admin : Puan Azizah a.k.a Mak Jijah

Pelbagai warna yang menjadi pilihan. Memang rambang mata.


Pengalaman sertai eRezeki program YouCanDuit oleh MDEC

Assalamualaikum..

Excited sangat nak cerita dengan korang yang minggu lepas ena pergi kursus 2hari eRezeki Global High Income di UTM SKUDAI

Memang best sebab banyak ilmu boleh sedut dari coach.. yang paling penting FREE taw! Siap ada sediakan makan pagi & tengahari.

1) Penyertaan Pertama [#eRezeki dan #eUsahawan Bootcamp]


Memang lama nak join sebab terpegaruh tengok iklan "Makcun" tu dan dapat tahu ada anjuran di Muar sebab ada orang posting dalam FB Group "Anak-anak Muar"

So memang tak lepas peluang kali ni. Lagi2 Datuk Rosyam Nor yang datang :) Bukan ena je.. Makcik2 yang datang pon sebab nak tengok dia..hahahaha.. Bijak marketing.


Cucu vs Datuk.. Comel kan.

Muka nampak serious je kan... tapi 2 jam Datuk Rosyam Nor bagi ceramah memang tak berhenti ketawa.. Kelakar habis. 

Dia memang ada aura nak tarik perhatian orang untuk dengar dia bercakap kan. Then, dia temuramah beberapa usahawan yang berjaya selepas sertai program ni.. 

Memang tabik lah income dorang mencanak. Salah seorang nya adalah Coach Ashikin. Usia baru 33tahun tapi income bulanan RM50K! Nak tahu rahsianya? Baca sampai habis...........

Seminar ni lebih kepada perkenalan secara umum apa itu "Bekerja secara Digital".

1 ) Peringkat pertama dimana kalau kita langsung takde skill tertentu kebiasaanya yang tak tahu guna komputer, so ada platform yang sesuai untuk mereka contohnya klik "Survey" ataupun jadi "Dropship". Memang banyak platform pekerjaan yang ditunjukkan.

Ena try juga platform paling mudah iaitu "Gigagigs". Haa ni kena install dekat phone. Ni sesuai untuk suri rumah boleh buat side income. Nilai kecil tapi kena rajin lah klik "Survey" Senang je apa dia tanya korang jawab je.. pastu duit akan kredit to akaun.

Yang penting RAJIN cek. Sebab selalu full je..kalau full boleh tunggu dalam 2-3jam selepas tu akan refresh. So try cek balik. Senang tak perlu nak promote barang kat orang. Kebiasaanya akan buat survey, ambil gambar dan upload, atau share gambar di Facebook.

2) Peringkat yang ada skill seperti pakar design, akaun, translater dan sebagainya boleh berdaftar dengan Erezeki EGHI. 
(Kena sabar sikit sebab macam ena daftar bulan 8 tapi bulan 10 baru dapat email untuk kursus).

Masa program ni memang diterangkan jika berminat nk jana income yang lebih besar boleh sertai kursus khas di pusat eRezeki

Contoh macam Kawasan Selatan (Johor, Melaka, Negeri Sembilan) memang dibawah coach yang sama. Pusatnya di UTM Skudai Johor Bahru

Tapi jangan risau sebab mereka akan bergerak kesemua negeri tersebut. Selepas berdaftar secara online, tunggu sehingga mereka email untuk pengesahan kehadiran.


Nampak tak semangat ena & suami duduk depan..huhu.. tulah untung nya boleh dapat banyak hadiah (Tshirt & Pendrive) sebab dekat nak lari naik atas pentas kan..

Masa ni ramai dalam linkungan 200 - 300 peserta.. memang penuhlah dewan ni. Sarapan & lunch disediakan. FREE okey.


MANFAAT DITERIMA SELEPAS PROGRAM PERTAMA

Haaaaa.. disebabkan aura dari seorang kakak kat atas pentas tu dia buat GRABCAR. Suami ena pon cubalah.. Suami buat partime je okey! Tapi rate setiap hari suami boleh dapat dalam RM100. 

Memang terkejutlah. Rupanya dekat Muar ni memang GRABCAR tengah naik. Bayangkanlah buat santai2 je..Patutlah yang buat fulltime boleh dapat RM3K sebulan..

Seriously kalau korang nak tambah pendapatan boleh buat dengan GRABCAR & UBER. Untuk belajar dengan sifu boleh direct wasap suami sebab bukan senang nak jaga rating taw. 

Ramai terkejut suami boleh dapat income besar hanya buat dalam masa sebulan. Dia banyak belajar dengan otai bagaimana nak jaga rating. Sebab klau nak buat kerja ni kena jaga rating taw. 

Rating tu dinilai oleh customer. Nak tahu PRO & KONTRA kedua2 jenis ni boleh tanya 
EDDIE ------> KLIK TO WHATSAPP


2) Penyertaan Kedua [eRezeki Global High Income #EGHI]

Yang ni special dalam kelas sebab di ajar cara daftar dengan Freelancer.com

Kursus ini pada 6-7/10/2017 di N28a, Faculty of Computing, UTM Skudai. Dari pukul 8.30 pagi hingga 5.00petang. Ada 3 coach iaitu Ashikin, Ihsan dan Amirul

Semua muda2 okey tapi dah jana pendapatan yang besar. Yang sertai kursus ni semua yang ada skill dari Diploma sampai lah PHD. So coach ajar bagaimana nak gunakan skill kita melalui platform ini.

Makan disediakan dan FREE! Kenapa ena asyik mention FREE sebab ramai tanya kena bayar ke? 

Yuran dan makan memang FREE.. yang penting duit minyak nak datanglah :) ena dari Muar ke JB. Rupa-rupanya ada jugak dari Muar selain kami.

Coach Ashikin @ Kak Ming



TADAAAAA... hasil pembelajaran dengan coach Ashikin a.k.a Kak Ming.. 

Memang leceh nak daftar.. Banyak keje.. Tapi jangan risau coach akan ajar dari cara pose gambar sampailah nak bid kerja.. Cara2 nak tulis profile pon coach bagi tips okey. Nak tengok contoh boleh view profile ena di atas. Gambar tu pon coach Ihsan yang ambil. Ada sebab kenapa kena posing macamtu. Semuanya di ajar dari A to Z.

Kenapa korang patut daftar Freelancer ni sebab boleh gunakan skill yang ada.. Confirm rambang mata nak tick skill sebab ada 20ruang skill korang boleh tick.. 

Yang bestnya siap ada contest taw. Blogger ramai yang expert design blog kan..

So apa kata korang masukkan skill korang dalam ni. Gaji pon bayar by USD okey. Memang income dia besar. Yang penting kena pandai bahasa inggeris lah sebab client kita 1 dunia..

Tak mahir pon takpe.. yang penting nak belajar. Jom kita sama2 jadi Usahawan Digital (^_^)


Untuk ketahui lebih lanjut bila dan dimana program terbaru dianjurkan boleh layari