ツ Teman Tapi Mesra

Kiddomo Discovery Johor Bahru by Kiddomo Children's Innovation Centre

Kiddomo Discovery JB - Discover the Power of your Imagination



Baru-baru ini ena bersama keluarga berkesempatan untuk hadir ke Soft Opening Kiddomo Discovery di R&F Mall, Tanjung Puteri Johor Bahru dan ini merupakan cawangan kedua selepas Kiddomo Universe di Starling Mall, Petaling Jaya. Wahh tak perlu pergi jauh-jauh sebab di Johor dah ada playland baru.


Kenapa parents kena bawa anak-anak ke Kiddomo Discovery?

BEST CHILDREN'S EDUCATIONAL PLAYLAND 2017/2018


Ena curious mula-mula sebab nak tahu apa yang best sangat dekat playland ni. Woohoooo memang best, teruja, happy semua ada. Bayangkanlah ena datang pukul 10pagi. Pukul 3.30 petang baru balik. hahahah.. So ena cadangkan free kan satu hari tu khas untuk ke sini sahaja sebab banyak aktiviti taw. Anak siap tak nak balik lah. Kalau anak korang letih ada tempat khas untuk berehat.

HARGA TIKET DISINI





Ena bawa anak buah sekali baru lah best sumayyah ada kawan nak main. Anak bawah 2 tahun masuk free sahaja. Ada tempat khas untuk baby jugak.




Selepas pembelian tiket, pastikan seluruh family memakai stokin. kemudian akan dibekalkan dengan "Smartband". Pastikan ikatan kemas sebab kalau hilang korang tak boleh nak scan dekat station untuk start game. Semua permainan perlu scan "Smartband" ni. Kalau hilang boleh pergi ke kaunter semula dan ganti baru. Tiada cas tambahan.



Kasut boleh simpan di tempat locker khas. Di sini juga ada cafe, so tak perlu risau kalau anak kelaparan.

Ada berapa station di Kiddomo Discovery Playland???

1. Kiddomo Heroes Station
2. Discovery Station
3. Collection Station
4. Fitness Station
5. Power Ride Station
6. Performing Station
7. Magic Station
8. Creative Station
9. Kiddomo Cafe
10. Baby Gym (Under 3 years)
11. Pampering Zone


First step korang kena snap picture di Heroes Station supaya bila korang main game tu akan keluar lah muka kita. Sebabtu "Smartband" tu kena jaga.




Boleh design kartun ikut kesukaan anak. Nanti dia main game tu ibarat identiti anak-anak lah.



Sumayyah tak habis-habis nak main kat tv besar. Syok play game kartun dia.


Port paling ena suka.hahaha.. Ibu dia teruja lebih. Kalau di Kidoomo Universe,PJ station ni kena cari telur Dino kan, tapi di Kiddomo Discovery, JB berbeza.


Collection station ni kena berhati-hati sebab anak buah ena hilang "Smartband" huhu. Ball pit banyak kan. Susah nak cari kalau dah tercicir. Elakkan pakai barang kemas atau aksesori. Lepastu alert tengok anak. Sumayyah suka menyelam tahu-tahu dah hilang je. Sabar jela.


Haaa...berbeza kan.. Ada jaring anak boleh swing. Macam sumayyah baru 4 tahun, so ena tak cadangkan dia main atas tu. Risau nangis tak jumpa lubang keluar jerr..




Setiap permainan dipaparkan nama dan muka. Anak memang teruja lah main real muka sendiri.



Honestly ibu penat weyhhh dari anak. hahaha.. Dah lah main bulan puasa.


Love this Magic Station. Selepas mewarnakan lukisan, korang boleh tengok 3D taw. Then print, lipat dan tengok hasil pelbagai jenis kenderaan. 



Boleh tengok video hasil 3D ini.


Yang paling best tu ada workshop. Ni pon free dah termasuk all of tickets. So jangan risau takde cas tambahan. Seronok menguji minda anak untuk lihat kreativiti menghasilkan "slime". Ia membantu ena jugak supaya dapat terapkan dia sekolah nanti. Sumayyah ni awal-awal cakap taknak sekolah.hahaha. Tapi bila bawa kesini ena cakaplah nanti sekolah macam ni best, ramai kawan banyak mainan, terus dia teruja.





Taraaa.. hasil daripada air biasa sehingga menjadi "slime". Boleh bawa balik sambung main kat rumah. workshop ni kalau tak sempat join sesi pagi, jangan risau akan repeat lagi. So standby je dengar announcement.


Pelbagai permaianan seperti puzzle, lego, wooden puzzle, toys dan buku bacaan. Dapat develop kecergasan otak anak. Sure tak bosan taw bawa anak ke sini. Tu yang anak tak nak balik.hahahaha..



Bila anak keletihan, mengantok boleh bawa ke Pampering Zone kerana disini ada tempat khas untuk berehat. Selesa beb ada tv tayang cerita kartun, bantal, lazy chair. Dan boleh cas bateri phone kalau terdesak kan. Banyak plug disediakan.








So standby bawa plug dan USB cable. 2 2 boleh guna. Next time kalau datang better awal buka kaunter jam 10 pagi. Anak tengah fresh biar dia puas main sampai ke petang pon takpe sebab tutup jam 10 malam. Ohh ye.. tandas di luar tapi boleh masuk balik just inform counter nak keluar kejap. 

For me memang selesa dan bersih. Kepuasan untuk anak bermain dan belajar dengan lebih inovatif. Jangan lupa kalau datang ke JB, singgah ke Kiddomo Discovery JB!


MBH Crystal Clear Rawatan Muka Berdaki by MBH Skin Expert



Daki muka????? Euiiiii... rasa macam teruk sangat je ayat tu kan? Ok ena nak sharing masa nak try ni memang ena macam tak percaya muka ena berdaki taw. Sebab kita nampak macam bersih dan cerah tapi bila sekali dah buat baru percaya 😂😂😂

Kenapa kena datang ke MBH Skin Expert @ MBH Medispa ??

Pemenang Asia Pasifik Top 10 Perkhidmatan Terbaik & Anugerah Emas Spa Majlis Pelancongan Malaysia.


Muka sebelum rawatan. So dah set appointment awal tak perlu nak makeup bagai. hehe. Sesi facial ni mengambil masa lebih kurang 45 minit atau dikenali "Lunch Hour Beauty Treatments".

Apa yang buat ena tertarik nak facial muka di sini sebab banyak feedback positif plus baru buka cawangan ke -19 di Muar, so dari situ nampak permintaan semakin tinggi.

Ok untuk pengetahuan korang MBH Medispa dan MBH Skin Expert sama je founder cuma cawangan terbaru rebranding sajer. Contohnya, di Batu Pahat nama spa MBH Medispa. Mungkin ada sesetengah customer ni confuse ingat spa berbeza. Ena buat rawatan di MBH Skin Expert Muar, Jalan Othman. 10 minit jer dari rumah. Office husband 1 minit je lagi dekat.hahaha. 

Location sangat strategik. Dekat dengan coconut shake Muar yang paling sedap tu.. Kalau orang Muo mesti tahu.


 Sebelum rawatan akan ada sesi skin analysis untuk lihat sejauh mana masalah kulit muka. Boleh refer SINI.


Nak tahu apa kelebihan rawatan MBH Crystal Clear ????

1. Menegangkan kulit.
2. Mengecilkan pori kulit.
3. Tiada kesan sampingan.
4. Menghilangkan luka jerawat.
5. Sesuai untuk semua jenis kulit.
6. Mencerahkan kulit secara semulajadi.
7. Membuang sel kulit mati dan daki kotoran kulit yang tak boleh dibuang secara facial biasa.


Step 1 : Deep Facial Cleanser dengan ekstrak Aloe Vera membantu mengawal minyak, breakout, mengurangkan blackhead, mencuci liang pori serta melembutkan kulit.


Step 2 : Microdermabrasion untuk buang kulit mati dan kusam


Haha muka berkerut tu sebab tak biasa buat facial ni. Muka macam kena vacuum tu memang terasa sakit. kalau skala 1 hingga 5, ena rate 2.5/5. Rasa kebas tapi proses ni tak lama dalam 3 minit lebih kurang macam tu.


Step 3 : Exfoliate dengan Crystal Mask membuang semua daki tersembunyi

Korang jagan risau sebab kesakitan tu hanya sementara sebab Crystal Mask ni sejuk. Masa sapu ke muka tu memang terasa sejuk dan menenangkan.  Hilang terus sakit kena vacuum tadi.hehe. Menurut kata Nurse Theraphy, Inah kalau vacuum muka tu tak terasa sakit bermakna tak berkesanlah nak buang kotoran pada muka kan. 


Proses exfoliate ni memang ena sangat suka sebab kita akan nampak terus daki. Warna hitam tulah daki yang ada pada muka ena. Ni bukan facial biasa taw. Sebabtu di panggil daki muka. Kalau facial biasa saje takkan nampak kesan daki camni. So proses ni lama bergantung pada tahap kotoran.

Katakanlah pada dahi purata dia repeat 3kali sebab dahi ena take jerawat pon. Paling teruk blackhead banyak pada hidung. Tu memang geram susah nak hilang. Siap request buat banyak kali.hehe. Lebih kurang 5 kali. Ena tertidur sebab syok sejuk je. Sapu mask menggunakan spatula dan memakai sarung tangan. So kalau nak cari spa muslimah, ena sangat suggest datang ke sini.


Step 4 : Apply Calming Soothing Lotion dan UV Sunscreen SPF50 

Selepas selesai exfoliate, disapukan sunscreen ke muka, jadi korang standby lah bawa foundation dan makeup set kalau rasa nak pergi jalan-jalan dulu.


Step 5 : LED Photon Theraphy

Selepas apply pelembab, muka akan direhatkan dengan mesin LED Photon Theraphy selama 15 minit. Sempat tidur. hehe..



Disebabkan malas nak pergi mana terus balik rumah, so nampak lah muka suci takde makeup. Skin rasa fresh, bersih dan lebih cerah. Memang ketara beza. Paling malas pon korang boleh buat sebulan sekali. Harga RM159 sahaja. Kalau nak hasil yang lebih baik boleh amek pakej terus lebih murah.


Picture ni di ambil masa 9/5/19. So dah 3 minggu ena buat rawatan ni memang takde kesan sampingan. Tiada tumbuh jerawat or alahan apa-apa. Ini kerana rawatan ni adalah asas takde tempoh "downtime" yang akan memberi effect seperti kesan kemerahan atau mengelupas. Tempoh "downtime" bergantung kepada jenis treatment. So pastikan korang tanya dulu ada tempoh "downtime" tak? So tak risau nak cantik di pagi raya sebab kulit dah bersih.hehe..

..........................................................................................................

Segala maklumat lebih terperinci boleh rujuk di bawah :


..........................................................................................................

Jus Kurma Delima TAMARe untuk Ibu Hamil dan Menyusu

TAMARe - Tiada lagi penat Energy Booster !

Ena nak sharing jus kurma yang sedap dan berkhasiat. Ena dah consume sebelum bulan Ramadhan ni so memang bagus untuk badan kekal bertenaga. Eh .. Ena tak pregnant buat masa ni lagi tapi boleh minum taw ! So jangan gusar bermula kanak-kanak umur 2 tahun sehingga dewasa boleh cuba sebab tiada bahan terlarang, tanpa gula tambahan dan tiada bahan pengawet.

So ada 2 jenis jus yang ena dah cuba dan berikut adalah kelebihannya.....


TAMARe JUS KURMA DAN DELIMA


IBU HAMIL & BAYI DALAM KANDUNGAN

Baik untuk merangsang saraf
Mengurangkan "Morning Sickness"
Mengurangkan risiko demam kuning
Mengurangkan risiko bayi pramatang
Membantu dalam masalah HB rendah
Menguatkan tulang, gigi, kuku & rambut


IBU MENYUSU

Susu badan lebih pekat
Mengecutkan rahim ibu
Menstabilkan hormon ibu
Mencantikkan dan melembutkan kulit
Membakar lemak & menurunkan berat
Meningkatkan pengeluaran susu badan


DEWASA

 Menambahbaik sel kulit mati
Menstabilkan kadar kolesterol
Melambatkan proses penuaan
Menambahbaik imunisasi badan
Mencantikkan & melembutkan kulit
Menguatkan tulang, gigi, kuku & rambut


KANAK-KANAK 2 TAHUN KE ATAS

Badan fit dan bertenaga
Membantu dalam menghafal
Membaiki & menguatkan usus
Melindungi dari terkena penyakit
Menyokong pertumbuhan kanak-kanak
Terus memberi tumpuan dalam pembelajaran


REVIEW

Rasa tidaklah terlalu manis dan terlalu masam. Just nice. Jadi tak perlu risau kalau takut rasa masam ekstrak dari buah delima. Combination rasa sedap.


TAMARe PREMIUM AJWA



DEWASA

Penawar racun
Menjaga jantung
Memberi tenaga segera
Mengatasi masalah anemia
Menguatkan imunisasi badan
Menguatkan tulang, gigi & kuku
Mengandungi serat dan potasium yang tinggi
Mengatasi masalah pencernaan dan penghadaman


REVIEW

Khasiat dan peringkat umur sama seperti Jus Kurma dan Delima. Cuma ena lagi suka perisa kurma Ajwa sebab lebih lemak. Tetapi tidak terlalu manis. Pati jus sangat pekat dan sedap !


CARA MINUM BOLEH RUJUK SINI MENGIKUT PERINGKAT UMUR


Boleh layari laman sesawang berikut untuk lebih detail :



515 United We Win bersama Domino's Pizza dan Mobile Legends

Domino's "Unite" dengan Mobile Legends dalam 515 Quest menewaskan kegelapan

Baru-baru ini ena telah menerima jemputan media di Domino's Pizza Party di Ayer Keroh, Melaka untuk kempen terbaru "United We Win" bersama Mobile Legends". Dalam kempen ini, pelanggan boleh merebut tawaran hebat bersama Domino's dan berpeluang bertarung bersama-sama rakyat Malaysia lain menyelamatkan dunia di dalam game "Mobile Legends : Bang Bang!"

Ditubuhkan oleh Moonton, permainan popular Mobile Legends : Bang Bang telah dipilih sebagai acara pingat di Sukan Asia tenggara (SEA) 2019 yang akan berlangsung pada bulan November di Filipina. Wahh teruja kan???? 

Malaysia adalah antara beberapa negara yang akan melancarkan kempen global Mobile Legends '515 Unite Day' yang bakal menghimpunkan para pemain dan individu lain untuk menyelamatkan dunia.


Apa itu "515 Unite Day"?

Pelbagai promosi hebat bawa pulang '515' Domino's termasuk Personal Pizza daripada harga RM5 yang memberikan penjimatan RM7.90 dan Regular Pizza daripada harga RM15 untuk penjimatan RM14.90. 

Personal Pizza serendah RM5 ialah tawaran nilai luar biasa Domino's sejajar dengan matlamat jenama untuk membawakan tawaran Ohsem Hari-Hari kepada rakyat Malaysia.

Mempunyai 13 perisa untuk dipilih menerusi Ohsem hari-Hari sepanjang minggu.


Bersatulah wahai wira dan wirawati Mobile Legends. Selamatkan dunia dengan gear edisi terhad. Tingkatkan peluang anda untuk menang dengan mendapatkan pizza personal dari RM5 atau pizza sederhana dari RM15 harini !


Menurut Linda Hassan, Naib Presiden Kanan Pemasaran, Domino's Pizza Malaysia dan Singapura, "Di Domino's kami tetap berpegang teguh pada janji kami 'It's All About You'. Kerjasama kami dengan Mobile Legends bagi kempen 'United We Win' mencerminkan janji Domino's untuk membawakan pengalaman baharu dan menarik kepada pelanggan serta merapatkan silaturrahim menerusi pizza dan gaming."

Mobile Legends ialah platform yang sesuai untuk memberi peluang kepada masyarakat untuk bersama-sama menikmati permainan esports kegemaran mereka dan rakyat Malaysia dapat menikmati tawaran '515' yang luar biasa bersama rakan-rakan dan orang tersayang di dalam kempen ini.


Menyeru semua wira-wira penyelamat dunia untuk berkumpul di lokasi berikut jam 12 tengahari - 6 petang. Anda berpeluang memenangi :

1. 515 United We Win Goodie Bag 
2. 515 United We Win Tshirt
3. 515 Figura MIYA edisi terhad
4. Hyper X Cloud Earbuds


Kami berpeluang merasa menu baru Domino's Royale Salted Egg.. Sila lah bertahan di bulan Puasa ni.... ..............


3 jenis Royale Pizza limited time offer "Eggstra Shiok".


Royale Cheesy Stix sentuhan emas ke breadstix. Sedap gilerrr...Please lah grab tengah promosi ni, Tak masin pon. Just nice.


Royale Chicken Wings mengandungi telur masin dan aroma daun kari ni berhantu makan. Juicy dengan perapan yang enak. 


Tamak haloba kat situ :)


My first ranking ! Kalau korang hantu cheese macam ena memang wajib grab ni. Royale Tuna Pizza.


Kedua sedap Royale Delight Pizza. 


Ketiga Royale Chicken Pizza. Yang ni bagi ena biasa saje.


Banana kaya Dessert. Yang ni ena tak berapa minat mungkin rasa pelik bila manis. haha..


Untuk keterangan lanjut tentang kempen sila klik pautan :