ツ Teman Tapi Mesra

Metrix Scale Resources Pembekal Alat Timbang dan Sukat di Johor dengan Harga Murah

Alat Timbang dan Sukat digunakan secara meluas di dalam industri untuk pelbagai bidang. Paling mudah kita boleh nampak adalah masa nak beli sayur, mesti ada penimbang digital kan?? Ini merupakan alatan sukat yang penting untuk menimbang berat dan mendapatkan ukuran jisim yang betul dan tepat. Tapi tahu tak alat penimbang perlu renew?? ini penting untuk mengekalkan kualiti barang.


⇉⇉⇉⇉ Lesen Timbang dan Sukat melibatkan 3 jenis lesen iaitu :

1. Lesen membuat, membaiki dan menjual Alat Timbang dan Sukat.
2. Lesen membaiki dan menjual Alat Timbang dan Sukat.
3. Lesen menjual Alat Timbang dan Sukat.

Metrix Scale Resouces menyediakan perkhidmatan kepada kedai-kedai runcit, pasar-pasar dan industri lain dengan harga yang berpatutan. 

Untuk warga Johor Bahru tidak perlu gusar kerana Metrix Scale Resources syarikat berdaftar, bersedia untuk membantu menyelesaikan masalah para peniaga iaitu menjual, servis, repair dan renew lesen Alat Timbang dan Sukat.

Perkhidmatan yang disediakan untuk Alat Timbang dan Sukat



Pembeli dari Osman Goat Farm, Johor Bahru.


Pembeli dari Kedai Runcit JAMSHI, Senai.



Stamping Weighing License



Comanche Brand 25 kg / RM450


Pricing TS Brand 25kg / RM350


Pilot Brand 150kg


Pembeli daripada Kota tinggi (Pemborong dan Pembekal hasil Pertanian)

ALAT PENIMBANG PERLU CALIBRATE SETAHUN SEKALI

Kita sebagai pengguna perlu tahu bahawa peniaga perlu renew dan calibration penting untuk memastikan bacaan tepat. Boleh dilihat pada alat penimbang ada tarikh expired.




Calibration date

Apa risiko  yang dihadapi oleh peniaga jika tidak mengikut undang-undang???

1. Dikenakan saman dan Alat Timbang boleh dirampas oleh Pihak Penguasa.
2. Waktu operasi yang tidak terduga.
3. Kualiti produk rendah.
4. Masalah proses dan audit.
5. Masalah ulang ukur dan penarikan produk.


PESALAH BOLEH DI DAKWA DI BAWAH AKTA TIMBANG DAN SUKAT 1972 dan alat timbang sukat boleh disita ataupun dirampas oleh pihak Kerajaan.

Ini adalah bertujuan dapat mengawal selia timbang dan sukat untuk tujuan perdagangan dan memastikan menepati spesifikasi yang ditetapkan oleh Penyimpan timbang dan Sukat.

"Testimoni Pelanggan"

"Good Work. Service is given good" by Danil.

"Service Tip Top" by Liza Haryani.


Hubungi Pemilik :

👱 Nama Pemilik : Nurfirdauzi b Mohamed Tah

📲 Contact No : 017-692 3085




🛐 Alamat : No 67-02 Jalan Setia Tropika 1/8, Taman Setia Tropika, 81200 Johor Bahru, Johor Darul Takzim.

22 Chantiq Manis:

Faries said...

Wah bestnya ad alat jual alat penimbang mcam ni. Murah pun murah. Sesuai untuk para peniaga kt luar sana 👍🏻

Maya said...

Tak sangka ada undang-undang yang berkaitan dengan sukat dan timbang ni. Nampaknya kenalah beli dekat tempat yang berlesen

Huzaini Ismail said...

Baru tahu rupanya ada undang2 dikenakan jika penjual menggunakan penimbang yang tak menepati piawai. Bagus info ni.. Sangat berguna.

Qeela said...

Oh baru tau sebenarnya yg alat penimbang pon ada expired date ye, info yg menarik ni hehe. good sharing, especially kepada those yg berniaga tu kan kena ambil tahu dan ambil berat berkenaan alat penimbang masing2 juga kan.

el said...

ooo baru tahu penimbang pun ada tarikh luput..kena renew baru lah ye..takdelah kes2 tipu harga/timbang nanti..siap ada undang2 kalau x buat ye..fuhh

budakbandunglaici said...

oh baru tahu mesim penimbang ni ada expired date. betul jugak bila dah lama sangat usia penimbang ni mesti dah lari sikit sukatan tu. kena services jugak sekali sekala kan

Mouse Mommy Treats said...

info bagus ni. Tapi, samada peniaga tu buat kaliberasi untuk penimbang tu tiap-tiap tahun, kami sebagai pengguna ni tak tau kan dan tak dapat nak periksa pun. Macam mana ya?

MiaZain said...

Memang penting alat penimbang ni untuk mereka yang berurusan dengan jual beli. Bahaya juga kalau alat penimbang ni tak di calibrate kan. Info yang sangat berguna...

AyuArjuna BiGoshh said...

macam2 jenis timbang ada ya...menarik info ni..ingat semua jenis penimbang sama...tapi mmg penting penimbang kena antar servis...kalau x, dia tak berapa tepat

iffah208 said...

Menarik nih, terima kasih diatas pwrkongsian moga bermanfaat kepada mereka yang sedang mencari produk seperti dalam entri ni.

nikkhazami said...

sebelum ni tak tahu pun benda ni ada tarikh luput. ingatkan boleh guna sampai bila bila. senang la kalau yg nak mulakan perniagaan nanti

Wai Yee aka Rane said...

the Metrix Scale Resouces is so nice. Good for ppl at JB. I hope they will extend the business to all Malaysia area soon too

Mimie said...

Baru tahu rupanya penimbang akan di renew dan calibrate untuk ketepatan timban . Kalau tak ikut undang undang yang ditetapkan boleh didakw .baguslah macam tu sekurangnya mengelakkan daripada berlakunya penipuan dalam perniagaan

Zharif Azis said...

wahhh bagus nie kalau dapat beli satu. mudah untuk timbang apa2 barang. bagus jugak untuk peniaga2 yg jual barang2. nanti boleh recommend dekat kawan2 pasal jaulan timbang nie. sebab rasanya ramai yg cari tp tak tahu kat mana nak beli

Tenshi Chn said...

I always have issue looking for good reliable scale but mostly are quite expensive here

saidila said...

haa nanti boleh shahre entry ni kat kawan2 dan saudara yang nak cari timbang untuk biz...memang murah harganya....bagussss

CXopportunities said...

FuF! Baru cx tahu alat penimbang ni pon kena ada lesen ya? Dah macam lesen motor kereta pula. Lepastu kena renew pula tu. Setahun sekali kema checkup la gamaknya ntk renew nyawa. Hehehhe. Dan² kena saman juga rupanya. Ini satu ilmu baru tau! Terima kasih sebab kongsikan ilmu berguna macam ni. Memang terbaik! Rasa macam, larh! Noob nya cx pasal peribadi penimbang ni hehehe

Rawlins GLAM said...

Memang betul perlu calibrate alatan sebegini untuk menjaga kejituan penimbangan dan mengelakkan berlaku ketidakadilan pada pembeli. Harga pun berpatutan gak tu.

Tengkubutang said...

Macam-macam jenis ye alat penimbang ni.. TB pun baru tahu yang alat penimbang pun ada tarikh expired dia dan perlu di calibrate untuk memastikan bacaan yang tepat apabila menimbang

Nina Mirza said...

Bagusnya perkongsian. Baruntahu penimbang ada tarikh luput dan adanya undang-undang. Selama ni tak tahu pun. Heheee... Thanks sharing

Mimin Adam said...

al kisahnyaaaa alat penimbang pun ada lesen nya tersendiri.

Suzie Suhail said...

Setiap penimbang ada stiker ada tarikh bila tamat tempoh