ツ Teman Tapi Mesra

Promo & Deals Gempak di MATTA Fair 2020


MATTA Fair merupakan satu pameran pelancongan yang dijalankan oleh Malaysia Association of Tours & Travel Agents bagi memberi ruang kepada agensi-agensi pelancongan dari dalam dan luar negara untuk mempamerkan pakej-pakej dan tawaran pelancongan yang menarik kepada pengunjung yang datang ke pameran ini. 


Antaranya flight deals, hotel promo, best destinations all over the world dan banyak lagi. Kalau korang kaki travel, ini adalah lokasi wajib yang korang perlu datang. Mengikut statistik daripada MATTA Fair yang lepas, terdapat 293 peserta pameran yang menyertai untuk memberi pakej-pakej pelancongan yang sukar untuk korang tolak. Antara peserta yang terlibat semasa pameran ini berlangsung ialah dari Travel Agencies, Hotels & Resorts, Airlines, Cruise dan banyak lagi.  

Seperti tahun-tahun yang lepas, pameran ini akan diadakan secara besar-besaran di Putra World Trade Centre (PWTC) dan secara automatiknya korang tak perlu bimbang untuk ke sana kerana banyak public transport yang boleh digunakan dan memandangkan trafik akan menjadi sesak ketika hari kejadian, ena sangat sarankan supaya korang mengambil public transport sahaja untuk ke sana. 

Basically, terdapat 3 bahagian penting yang korang perlu fokuskan mengikut apa yang korang inginkan dari MATTA Fair ini. Antara 3 bahagian itu ialah Pakej Antarabangsa, Pakej Domestik dan Pakej Umrah.

Bahagian Pakej Antarabangsa


Di bahagian ini, korang akan mendapati banyak agensi-agensi pelancongan yang bakal memberi tawaran-tawaran pelancongan diluar jangkaan korang. Pelbagai destinasi menarik menjadi tumpuan pengunjung seperti Korea, Japan, Vietnam, Thailand, Australia, Turki dan banyak lagi. Korang dapat bersoal jawab dengan agensi pelancongan itu sendiri mengenai tempat-tempat yang korang ingin pergi. Jadi jika korang memang ada beberapa negara yang berada di dalam busket list, boleh terus tanya kepada mereka mengenai pakej-pakej yang ada untuk negara tersebut.

Bahagian Pakej Domestik


Untuk pakej domestik pula, ia merangkumi pelbagai aspek penting untuk korang melancong di dalam negara. Antaranya tawaran penerbangan domestik, tawaran penginapan hotel dan resort yang murah dan senarai lokasi yang menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Jadi kalau korang bercadang untuk menghabiskan masa untuk melancong di dalam negara sahaja, boleh la start survey tawaran terbaik yang ada di bahagian pakej domestik ini.

Bahagian Pakej Umrah


Seperti yang kita tahu, pakej bagi umat islam untuk melakukan umrah bukanlah murah bagi sesetengah masyarakat. Dengan pelbagai perkara yang perlu difikirkan. Tetapi jika korang ingin cuba mendapatkan tawaran pakej umrah yang lebih murah daripada harga biasa, korang boleh survey di MATTA Fair ini. Mana tahu, jika ada rezeki, tawaran yang disediakan di sana dapat memenuhi bajet korang untuk menunaikan umrah pada masa akan datang. Di MATTA Fair ini memang disediakan bahagian khas bagi agensi yang melakukan tawaran bagi pakej umrah.

Itu lah sedikit sebanyak info yang ena dapat kongsikan mengenai MATTA Fair yang bakal berlangsung nanti. Bila dah sebut pasal promo and deals ni teringat pulak ena kat Traveloka. So guys jangan lupa grab promo kat Traveloka jugak okay. Mana tau boleh grab Malaysia Airlines discount promo untuk next trip percutian. 

Yang ni pilihan yang sangat sesuai bagi korang yang tak dapat nak datang MATTA Fair atau lebih sukakan ketenangan masa nak buat perbandingan hotel. And don’t worry, Traveloka ni jugak ada promo flights, entrance ticket untuk aktiviti, hotel and resorts and banyak lagi. Boleh check kat Traveloka Apps okay. Salah satu kelebihan lain yang ada kat Traveloka ni jugak, promo dia ada pada bila-bila masa sahaja. So kena rajin jugak check it out promo and deals through apps tu. Rasanya kalau first time user dapat discount untuk hotel booking. Mana yang tak pernah sign up, boleh la sign up sekarang. 

Jadi kesimpulannya, kalau korang memang dah ada niat nak bawa yang tersayang bercuti ke mana-mana tu, korang kenalah buat pilihan yang bijak. Dapatkan tawaran pakej yang menarik masa kat MATTA Fair nanti atau boleh survey-survey bajet kat Traveloka Apps. Sangat membantu. Okay lah, ena rasa setakat ni sahaja yang ena dapat sharekan. Nanti kalau ada lagi info yang menarik ena sharekan lagi okay. Selamat bercuti semua.

Tq for reading :)

Cara Naikkan HB Sebelum Bersalin & Pemakanan Ibu Hamil Anemia Cara Saya

Assalamualaikum & Hye :)


Tahun 2020 ni memang ramai sangat kenalan yang hamil dan bersalin. Ena pon bersyukur sebab plan nak dapat baby 2020 semakin hampir dan dijangka bersalin bulan Februari 2020. So sepanjang kehamilan ni ena dah masuk wad 2 kali untuk kes pertama early contraction 11 jam (kandungan 17 minggu) dapat detect GBS Positive. Kali kedua pula Anemia (29 minggu). Ena bukan asalnya dah ada anemia tapi start trimester kedua HB (Haemoglobin) dah drop.

Bacaan HB ketika hamil

7 minggu - 12.7
11 minggu - 13.0
18 minggu - 12.1
19 minggu - 11.2
26 minggu - 10.9
29 minggu - 9.8 (Masuk wad)
31 minggu - 10.1
35 minggu - 10.7
36 minggu - 10.4 (Jumpa pakar pemakanan)
37minggu  - 11.4


Sebelum masuk wad ni ena dah 3 kali gelap mata hampir nak pengsan dalam toilet tapi bila gelap mata tu terus cari tempat duduk dan rehat seketika. Sesak nafas banyak kali. So bila tanda-tanda tu dah nampak terus cek HB cara FBC (Full Blood Count) dengan result 9.8 dan tekanan darah tiba-tiba jadi rendah. Mungkin masa tu letih sangat dan kurang jaga makan. Selepas rehat sehari di hospital barulah badan sihat. Normal la kan jadi ibu dah ada anak ni berbeza sebab kita nak rehat secukupnya agak susah. 

SEJARAH ANEMIA KANDUNGAN ANAK PERTAMA

Kandungan kedua ni memang ena betul-betul fight untuk naikkan HB sebab ena ada sejarah anemia masa kandungan pertama. Memang mimpi ngeri kalau berulang kembali. Apa effect selepas lahirkan Sumayyah??

1. Tumpah darah ketika bersalin. HB 10 drop jadi 7.
2. Masuk darah. Yang ni memang sakit ya amattttttt. Asyik beku je sampai tangan bengkak.
3. Kuning anak tinggi. Masuk balik wad :(
4. Susu badan drop. Terpaksa campur susu formula.
5. Badan lemah sampai terpaksa keluarga bantu mandikan sebab asyik nak pitam.

Sebabtu HB ni sangat penting kena jaga sampai di akhir kehamilan sebab risiko lain pon ada seperti keguguran, kematian ibu dan anak, anak lahir pramatang dan tumbesaran bayi terganggu. 

Nasib baiklah masa Sumayyah lahir tu dah 37 minggu dah cukup matang. Jadi sepanjang usia dia dah 5 tahun tiada masalah tumbesaran.

TAK MAKAN UBAT TAMBAH DARAH KE????

Haaa mesti korang akan cakap ena ni tak ambil ubat. Untuk pengetahuan korang, ena dah tukar ubat sebanyak 6 kali ikut saranan pakar O&G (Obstetrik & Ginekologi) juga tapi doktor sahkan ada ibu hamil yang macam ena jenis badan yang "Unable to tolerate" untuk sebarang ubat. 

Dari ubat hospital sampai lah ke farmasi semua ena cuba tapi automatik badan ena akan flat tak boleh bangun. Kesannya half day loya, sakit kepala, sesak nafas, perut mengulas dan sembelit.


NASIHAT PEMAKANAN IBU HAMIL ANEMIA


Part ni ena memang suka sebab first time jumpa. Memang best lah dia akan guide kita cara makan hidangan yang betul. Sebenarnya ena memang makan semua yang disarankan tapi HB tak naik jugak disebabkan cara hidangan tu yang salah!!! So point nya makan khasiat tapi cara yang salah! 

Masa ni baru lah faham kenapa HB tak naik juga rupanya-rupanya pemakanan ibu hamil anemia ni adalah dalam kuantiti yang lebih tinggi berbanding orang yang tiada anemia. 


1. PENGAMBILAN MAKANAN SEIMBANG (SUKU, SUKU, SEPARUH)

Korang boleh tengok contoh gambaran di atas menu mengikut sukatan. So tiada masalah nak ambil nasi dalam kuantiti sedikit.

2. UBAT ZAT BESI DIAMBIL SETIAP HARI


Semua doktor termasuk pakar cakap benda yang sama, ubat terbaik adalah "MALTOFER" tapi tersangatlahhhhh susah nak cari okey sebab production dah stop keluarkan jenis pil. So yang ada jenis syrup. Rasa memang sedap perisa coklat tapi bau dia hanyir darah. Hahaha. Memang loya tekak minum. 

Ni ena share lah untuk korang yang cari the best ! Even ena makan Sangobion pon doktor still cakap makan Maltofer the best. Tapi nasib tak menyebelahi ena untuk dapatkan jenis pil, Jadi doktor guide ena jaga pemakanan saje. Kena usaha lebih untuk topup zat besi. kalau korang boleh telan ubat itu adalah bonus tambahan.


3. AMBIL MAKANAN KAYA ZAT BESI

3-4 hidangan daging merah / minggu
2 hidangan organ dalaman / minggu
1 hidangan kekerang / minggu
1-2 hidangan ikan @ ayam / hari
3 hidangan sayur berdaun hijau / hari
1 hidangan kurma @ kismis @ prun / hari

4. VITAMIN C UNTUK PENYERAPAN ZAT BESI

Ambil jus atau buah-buahan tinggi serat seperti jambu batu dan delima.

5. ELAKKAN PENGHALANG PENYERAPAN ZAT BESI

Untuk jenis pemakanan di bawah perlu selang 2 jam sebelum atau selepas ubat zat besi @ makanan tinggi zat besi.

Susu, telur, bijirin seperti roti, tauhu, tempe, soya
Minuman bermalta seperti horlicks, ovaltine, milo dan coklat

6. STOP KOPI / TEH / NESCAFE / MINUMAN COKLAT

Sejujurnya ena peminat tegar kopi tapi disebabkan anemia dan ena cakap juga pada pakar kadang-kadang teringin minum. Cukuplah lepaskan rasa tekak tu sekali seminggu tapi buat cair je. Dan selang makan ubat perlu ambil masa selama 8 jam ! yang ni tidak digalakkan ya.

TIPS PEMAKANAN CARA ENA

Senarai contoh di bawah adalah apa yang ena amalkan untuk naikkan semula HB dan sekarang maintain 11 ke atas.

JUS PEGAGA CAMPUR EPAL HIJAU




Amalkan seminggu 2 kali. Masa awal preggy ena suka makan epal merah sebab tak suka masam-masam. Rupanya nurse kata elok makan epal hijau. huhu, so kita pon tukarlah makan epal hijau setiap hari. Kalau rajin buatlah jus pegaga + epal hijau + 1sudu gula perang kalau nak ada manis sedikit. Memang sedap :)

AIR BARLI

Ena suka rebus sendiri sebab bila order kat kedai ni memang manis sungguh. Kalau rebus sendiri puas hati banyak dapat dan jimat kos.


MAKAN SEAFOOD 2 KALI SEMINGGU

Seafood ni tak digalakkan makan setiap hari sebab boleh jadi kencing kotor. Seeloknya makan 2 kali saje seminggu. Kalau kerang pula anggaran 1 hidangan sebanyak 20pcs.




Untuk ikan @ ayam pula makan kena lah 1 ekor ikan @ 1 peha ayam sekali hidangan. Bukannya separuh ikan sekali hidangan. Bermakna 1 hari 2 ekor ikan untuk 2 hidangan. Daging pula sebanyak 2 keping.

Begitu juga sayur, contoh sayur bayam perlu 1 ikat untuk 1 hidangan taw.  Sebab sayur kalau masak kecut jadi sedikit je. Bukan 1 ikat tu untuk 2-3 kali hidangan. Huishh memang menguji tekak juga lah nak makan sayur hijau setiap hari.


Begitu juga ikan bilis, paling senang nak sediakan cuma goreng. Kuantiti sebanyak 1 cawan sekali hidang. Bukan 2-3 sudu ikan bilis. Part ni memang ena silap kuantiti. Konon buat kudapan dalam menu berat. Tapi kena kuantiti yang banyak juga.


SNEK @ KUDAPAN HARIAN

Normally ibu hamil memang kerap lapar kan. Jadi gantikan snek seperti buah-buahan dan kekacang


Kacang kuda rebus paling senang nak sediakan. Makan pon sedap panas-panas. HB memang naik masa makan 3 hari tu HB ena dari 10.4 naik 11.4. 1 mangkuk sekali makan.



Jambu batu adalah antara snek terbaik diamalkan setiap hari. Tapi macam ena memang tak serasi sebab jadi sembelit teruk. Jadi ena gantikan dengan buah naga. Korang makanlah buah yang sesuai untuk lawaskan pembuangan. So far ena amalkan pisang dan buah naga setiap hari. Memang lancar pembuangan ! Buah-buhan tiada had pengambilan. Boleh makan sebanyak mana yang boleh.


Diharapkan perkongsian ini dapat membantu ibu-ibu hamil yang mengalami masalah sama seperti ena. Sebab HB ni sangat penting untuk ibu dan anak, kalau tidak oksigen kurang dibekalkan kepada anak boleh menyebabkan pelbagai masalah. Apa yang ena kongsikan ini berdasarkan pengalaman dan guide dari pakar pemakanan. Semoga ia dapat membantu :)

Palmer's Cocoa Butter Merawat Kesan Parut Regangan Sepanjang Kehamilan | Cocoa Butter Formula

SOOTHING OIL ATAU CREAM?? YANG MANA MENJADI PILIHAN !

Entri kali ni ena nak sharing penggunaan jenama Palmer's Cocoa Butter untuk kehamilan Sumayyah dengan kehamilan kali ni ! Kalau dulu ena pakai SOOTHING OIL, tapi kali ni ena tukar pakai CREAM @ LOTION. Boleh rujuk entri lama DISINI

Pendapat ena pakai CREAM lagi best !!!!!!! 

Disebabkan ena sendiri dah guna rangkaian produk ni untuk kehamilan, jadi ena boleh cadangkan pakai Cream adalah lebih baik. So nak tahu apa bezanya???

Kalau dulu ena pakai yang Soothing Oil, still perut gatal tapi takde parut. Berbeza dengan Cream, lepas sapu je memang susah nak gatal walaupun dah 37 minggu.

Kalau korang nak tahu untuk kandungan kali ni memang ena start lambat dalam 31 minggu disebabkan ena terpengaruh cakap orang. Haaa..Sebab adalah sorang netizen tu cakap "Akak tak pernah pakai pape pon perut bersih jerr." Tapi pikir logik yelah anak dia lahir pon kecik 2kg so perut dia memang kecil je. Kebarangkalian nak ada parut tu mungkin lah tak besar berbanding ena yang memang kandungan besar tapi disebabkan ena terpengaruh ena test lah tak pakai apa-apa sampai trimester-2. 

Nak dijadikan cerita start 31 minggu perut ena gatal teruk lah sampai ke belakang dan naik ke tangan. Sampai doktor tegur kenapa naik biji-biji ni? Haaa apa lagi gelabah pergi drugstore cari Cocoa Butter Formula. So ena decide guna cream seperti gambar di bawah.. Lepastu magic taw terus takde kegatalan. Woww sangat dan kesannya hilang dalam 2 minggu konsisten sapu selepas mandi.

MASSAGE CREAM FOR STRETCH MARKS


Ena cadangkan beli di Guardian sebab banyak pilihan, mudah didapati dan lebih murah. Bila promosi tu terus grab sebab dapat free travel kit.hehe. Memang puas hati. Harga promosi tak sampai RM30 masa tu tapi tahan lama dah pakai lebih sebulan masih banyak isian. Rasa penggunaan dalam 2 hingga 3 bulan.

KEBAIKAN FORMULA KRIM PEKAT MASSAGE CREAM FOR STRETCH MARKS


1. Membantu merawat parut di sekitar perut, celah peha, pinggul dan payudara
2. Melegakan kekeringan pada kulit yang meregang
3. Membantu mengurangkan regangan dan meningkatkan keanjalan pada kulit
4. Krim berasaskan hypoallergernic bebas daripada minyak mineral, parabens, phthalate, pewangi dan pewarna
5. Sesuai untuk kulit sensitif dan disyorkan ahli Dermotologi
6. Kulit lembab dan lembut selama 48 jam membolehkan kulit mengembang dengan lebih mudah

KANDUNGAN

1. Vitamin E - Mengandungi antioksidan yang tinggi
2. Lutein - Antioksidan semulajadi yang membantu penghidratan kulit
3. Argan oil - Mengandungi asid lemak penting, vitamin dan mineral membantu melembutkn kulit dan mengurangkan penampilan parut
4. Minyak Almond - Minyak pati yang diekstrak daripada badam manis diperkaya dengan Vitamin E, asid lemak Omega 3 dan antioksidan melembabkan kulit kering
5. Minyak Kelapa - Minyak pelembab semulajadi yang diekstrak dari kelapa mentah kaya dengan asid lemak menyokong kulit supaya sihat dan lembut

DAILY SKIN THERAPY SOFTENS SMOOTHES


Jangan risau banyak lagi produk yang korang boleh cuba jika tak mengandung. Tumit kaki ena pon mempunyai masalah kulit yang sangat kering dan merekah. Jadi ena gunakan Soften Smooth sebelum tidur supaya dapat hasil yang lebih baik. Ena suka baunya macam makanan coklat. Rasa nak makan je. hehe. Harga promosi bawah RM30 jugak. So rajin-rajin lah survey dulu.

Rumusan lembut dan cepat meresap mengunci kelembapan sesuai untuk semua jenis kulit, dengan melembabkan kulit selama 24 jam.

Losyen ini merawat dari tahap kulit kering sehingga ekzema, berkesan menyembuhkan, melembutkan dan menjadikan kulit licin dan cantik.


Love it !!! tidak mengecewakan. 
Now dah 37 minggu dan saya bebas daripada masalah parut ! Korang dah cuba ???